vrijeme

Promjenljivo i malo svježije, osobito u unutrašnjosti. Mjestimice će biti kiše, te pljuskova s grmljavinom, ponajprije na kopnu te sjevernom Jadranu. Samo će se u Dalmaciji zadržati vruće i djelomice sunčano, no u drugom dijelu dana je moguć pokoji grmljavinski pljusak.

Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena, na sjevernom dijelu jaka bura, na krajnjem jugu slabo jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 23 i 29, na Jadranu do 32°C, navodi se u prognozi DHMZ-a za Hrvatsku za danas, 1. kolovoza.

Od utorka sunčanije i ponovno toplije. Na Jadranu će zapuhati umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Meteorolog RTL Televizije Nikola Vikić Topić u subotnjem izdanju emisije RTL Danas otkrio je i dugoročnu prognozu za kolovoz. Kaže da će biti topliji od prosjeka, za što je vjerojatnost veća od 70 posto.

‘Utješno je jedino da će toplinski valovi biti kraći i blaži nego prošlog ljeta, dakle ne bi trebalo biti jakih vrućina koje traju po 15-20 dana u komadu’, rekao je Vikić Topić.

U pogledu oborina, kolovoz će biti uglavnom prosječan ili malo ispod prosjeka. Konkretno, za Jadran to znači vrlo malo kiše, a za unutrašnjost povremene ljetne pljuskove.

Iz DHMZ-a najavljuju da će srednja mjesečna temperatura u kolovozu biti oko prosjeka ili malo viša od prosjeka. Pritom se više temperature od dosadašnjih očekuju u drugom te pogotovo u trećem tjednu kolovoza, što znači da bi se temperature mogle popeti i do vrućih 40 stupnjeva.

Količina kiše u kolovozu bit će oko višegodišnjeg prosjeka, kažu prognostičari, tako su prvih dana kolovoza mjestimice i u Dalmaciji mogući pljuskovi s grmljavinom, pa lokalno može pasti malo više kiše od tjednog srednjeg prosjeka.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/RTL Vijesti/DHMZ