jure vujić

Presuda münchenskog suda koja osuđuje Perkovića i Mustača na doživotni zatvor jasno osuđuje bivšu Hrvatsku i Jugoslavensku Udbu kao zločinačku i kriminalnu organizaciju koja je od republičke i savezne razine SFRJ i Komunističke partije Hrvatske bila hijerarhijski izravno podređena odlukama Josipa Broza Tita.

Takva će presuda imati u Hrvatskoj dalekosežne reperkusije na unutarnjem planu Hrvatske, jer treba potaknuti daljnje kriminalne i zločinačke radnje drugih bivših Udbinih čelnika, doušnika, novinara-piskarala, analitičara, operativaca koji su od 1990-ih pod krinkom imperativa “nacionalne pomirbe” reciklirali i “ugnjezdili” unutar novih demokratskih hrvatskih pravosudnih, represivnih i obavještajnih, političkih i diplomatskih institucija i službi.

Ta presuda predstavlja prikladnu priliku za učinkovito suočavanje s totalitarnom komunističkom prošlošću i provođenje neophodne lustracije unutar hrvatskog pravosuđa, u drugim institucijama, a posebno unutar tzv. akademske i znanstvene zajednice koja vrvi od bivših suradnika Udbe i KOS-a koji su pripremali i promovirali politički, medijski i kulturni legitimicijski politički diskurz koji je opravdao zločinačke radnje Udbe protiv političkih neistomišljenika i hrvatskih disidenata i političkih emigranata.

Današnjem će SDP-u biti teško očuvati bilo kakav demokratski politički legitimitet i integritet s obzirom da je ta stranka sljednica bivšeg Saveza Komunista Hrvatske kojemu je republička Udba bila politički podređena.

Hrvatska država treba stoga pod hitno postaviti pitanje demokratskog legitimiteta te stranke i poduzeti sve mjere da ista stranka otvori sve arhive koje godinama skriva i stavi ih na uvid javnosti i hrvatskim građanima, kao prethodnu mjeru za daljnje pravosudno procesuiranje bivših Udbaša.

Autor: mr. sc. Jure Vujić
Foto: Snimka zaslona