josip jurčavić zdravko tomac josipović tužba

U odvjetničkom uredu Zvonimira Hodaka prof. dr. sc. Josip Jurčević te prof. dr. Zdravko Tomac podnijeli su tužbu protiv aktualnog predsjednika Ive Josipovića zbog klevete koju je predsjednik iznio na njihov račun nazvavši ih javno “luđacima” i “bolesnicima”.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazvao je kolege profesore Jurčevića i Tomca luđacima i bolesnicima zbog tvrdnje da je veleizdajnik. Vijest o ovom događaju 4. listopada 2014. donio je portal index.hr koji je objavio i snimku (pogledajte ispod) predsjednika Josipovića kako se na nepoznatoj lokaciji susreće s građanima i tim riječima odgovara na upit jednog građanina kako komentira tvrdnje dr. Zlatka Tomca i dr. Josipa Jurčevića.

Zdravko Tomac je kazao kako je u svom političkom djelovanju doživio svakakvih uvreda.

“Nisam reagirao na te uvrede jer su bile od ljudi koji nisu na vlasti, koji nemaju moć. Međutim, ovaj put, obzirom da je teška uvreda došla od čovjeka koji je predsjednik države, smatrao sam svojom ljudskom i moralnom obvezom da s kolegom Josipom Jurčevićem podignem ovu tužbu da pokažemo tko je ustvari Ivo Josipović te što se krije iza pozlate koja je o njemu stvorena u javnosti”, kazao je ocijenivši kako je Josipović nizom svojih reakcija pokazao kako nije dostojan da bude predsjednik države ni ponovni kandidat za predsjednika, donosi Narod.hr.

“Potrebno je pokazati kako je način na koji Josipović vodi politiku štetan i da bi bila katastrofa kad bi bio ponovno izabran”, rekao je te dodao kako su se u staljinizmu politički protivnici proglašavali luđacima, i ne samo proglašavali, već su ih “trpali” u ludnice.

Pojasnio je kako su oni iznijeli stavove Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES) iza kojeg stoji 30 uglednih ljudi, akademika, sveučilišnih profesora, književnika, odvjetnika itd.

“I kad nas on naziva luđacima i bolesnicima, on naziva i cijelo etičko sudište. Ovdje se ne radi samo o nama dvojici, nego o tome da si predsjednik uzima za pravo da vrijeđa hrvatski narod”, kazao je te dodao: “Kao predsjednik sustavno pokušava nametnuti politiku da nema velikosrpske agresije, da se radilo o građanskom rat, on sustavno prihvaća krivicu Hrvatske koje nema, a oslobađa agresore”.

“Gospodin Šola je upozorio javnost kako u memoarima srbijanskog veleposlanika u Zagrebu Radivoja Cvetičanina jasno stoji da je 2007. i 2008. godine, prije no što je postao predsjednik, Josipović je u dogovoru sa srpskom politikom, spremao se nametnuti nam ove krivotvorine”, rekao je Tomac te dodao: “Toliko je zla napravio predsjednik Josipović da je napravio moralnu veleizdaju. Jedini častan njegov potez zbog svega bi bio da odustane od kandidature za još jedan predsjednički mandat”.

Jurčević: Ili smo nas dvojica, tj. nas 30 zaista luđaci, ili netko želi da cijelu Hrvatski pretvori u umobolnicu

“Moj glavni motiv kao podnositelja ove tužbe bio je javni interes jer je osnovni problem u Hrvatskoj da HNES podnese jednoglasno optužnicu protiv predsjednika Josipovića za niz veleizdaja, i to argumentirano, te da se o tome ne može otvoriti javna rasprava, a da jedina reakcija predsjednika bude da one koji su to izrekli proglasi se ‘bolesnicim’ i ‘luđacima’”, kazao je dr. Josip Jurčević te dodao: “U kakvom mi to društvu živimo kad nijedna od ovih bitnih tema koje su navedene kao veleizdaja ne mogu se uopće otvoriti kao javna rasprava. Nijedno državno tijelo nadležno za veleizdaje nije konzultiralo nas što mi o tome mislimo”.

“Kakav je to sustav u kojem takva osoba može biti predsjednik, pogotovo da u jednom demokratskom sustavu nemam nikakve javne, medijske rasprave na to – opća šutnja”, kazao je te dodao: “Ili smo nas dvojica, tj. nas 30 zaista luđaci, ili netko želi da cijelu Hrvatski pretvori u umobolnicu”.

Hodak: Profesor i predsjednik Ivo Josipović dokazao je da je u njemu do sada čučao Stipe Mesić i iznenada se uspravio

“Profesor i predsjednik Ivo Josipović dokazao je da je u njemu do sada čučao Stipe Mesić i iznenada se uspravio. Rječnik kojim je on moje klijente nazvao ‘luđacima’, ‘bolesnicima’ predstavlja kazneno djelo protiv časti i ugleda iz članka 149 – kleveta”, kazao je odvjetnik Zvonimir Hodak te pojasnio kako će problem biti u tome ako Ivo Josipović ponovno bude izabran za predsjednika, njega štiti predsjednički imunitet, i morat će se čekati još jedan mandat.

Istaknuo je kako su tužbu već predali na Općinski kazneni sud u Zagrebu.