klub sveučilištaraca kvaternik juraj žerjavić

Dana 10. studenoga 2014. u Zlataru je održana tribina pod nazivom “Dr. Juraj Žerjavić i pravaštvo krajem 19. stoljeća”. Tribina je održana u zlatarskog Gradskoj knjižnici kao događaj u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Organizator tribine bio je Klub sveučilištaraca “Kvaternik”, studentska organizacija osnovana 2013. u Zagrebu koja okuplja hrvatske studente pravaškog i državotvornog političkog usmjerenja.

Interes za tribinu bio je velik, te se tu večer u zlatarskoj Gradskoj knjižnici tražilo mjesto više. Interes je naročito bio velik među mladima koji su činili veliku većinu sudionika tribine.

Branimir Boljfetić, student zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta i tajnik Kluba sveučilištaraca “Kvaternik” održao je predavanje na temu života, lika i djela dr. Jurja Žerjavića, Zlatarčanina, koji je uz svoje istaknuto svećeničko djelovanje, krajem 19. stoljeća, bio pristaša Stranke prava i slovio kao jedan od utjecajnijih pravaša.

IMG_3178

Ivan Gabelica, pravnik i vrsni poznavatelj povijesti pravaštva održao je odlično predavanje o pravaškom nauku i povijesti.

Frano Čirko, student matematike na zagrebačkom PMF-u predstavio je sudionicima tribine povijest, ciljeve, načela i djelatnost Kluba sveučilištaraca “Kvaternik”. Tribinu je vodio i moderirao Sebastijan Bartolin student građevine u Varaždinu.

Tribini su također nazočili i predsjednik HČSP-a Josip Miljak te Dubravko Žerjavić, predstavnik obitelji Žerjavić kojoj je pripadao i slavni dr. Juraj Žerjavić.

IMG_3175