milijan brkić hdz josipović vesna pusić premijerka

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić gostovao je u emisiji Z1 televizije ‘Markov trg’ u kojoj se osvrnuo na sve današnje aktualne teme u Hrvatskoj te na rad sadašnje Vlade i bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića.

Komentirao je informaciju da će se ipak raspisati prijevremeni parlamentarni izbori i to već u svibnju, prenosi Direktno.hr. Rekao je da su se sada pojavili raznorazni spinovi, jer su Zoran Milanović i Vlada shvatili da više nemaju ideje i rješenja za nastale probleme i žele ove izbore što prije raspisati. ”Svi bi sada htjeli iskoristiti taj zrak u bocama i misle da će izbori biti sada, iako je veća vjerojatnost da će to biti krajem godine’‘, rekao je Brkić.

Milijan Brkić je gledateljima otkrio i dosada potpuno nepoznatu priču koja dokazuje teške animozitete između Zorana Milanovića i Ive Josipovića. “Josipović nam je nudio da mu kao HDZ pomognemo srušiti Milanovića i postaviti Vesnu Pusić za premijerku. To je bilo prije nekih godinu i pol i mi smo ga naravno odbili”, rekao je Brkić i dodao da su mu iz HDZ-a preporučili da ako nije zadovoljan premijerom Milanovićem da sazove sjednicu Vlade i tamo ga kritizira.

Brkić je kritizirao Vladu rekavši kako je u prošloj HDZ-ovoj vladi BDP rastao 12 posto, a u sadašnjoj je minus pet posto i to je jasan pokazatelj u kojem smjeru ide država te kakav odnos država ima prema poduzetnicima i poduzećima. ”Vidi se velika represija, odnosno tendencija Vlade nije usmjerena na aktualne probleme, nego se bave trivijalnim stvarima.”

Za Zorana Milanovića je rekao da njegovi postupci govore o tome kakav je čovjek i političar, bahat i arogantan. ”Sjetimo se izjava nakon izbora da se neće vraćati u prošlost i da se neće baviti HDZ-om, ali vidimo što radi u posljednje vrijeme, stalno se bave HDZ-om. On je osoba koja u životu nikada nije upravljala velikim sustavima i on je osoba koja ima potpuno drugačije viđenje funkcioniranja Hrvatske”, istaknuo je glavni tajnik.

U emisiji smo se podsjetili situacije kada je Milanović nakon prvog kruga predsjedničkih izbora izjavio novinarima da je HDZ zločinačka organizacija. Brkić je rekao da upravo njegove riječi govore o tome kakav je. ”On povlači paralelu da smo mi zločinačka organizacija, da se vraćamo u devedesete, ali zapravo je on taj koji nas vraća u prošlost. Ako ćemo govoriti o zločinačkim organizacijama, onda možemo govoriti o njegovoj komunističkoj partiji i što je radila prije. Kada nema rješenja za goruće probleme u Hrvatskoj onda se narod plaši s HDZ-om i da je on neka velika babaroga”, ogorčen je Brkić.

Brkić je komentirao i slučaj poduzetnika Slavena Čolaka koji je bivšem predsjedniku Josipoviću uplatio donaciju od 777 kuna otpremnine. Toliko dana je trajala nezakonita opstrukcija projekta koji je Hrvatskoj trebao donijeti stotine radnih mjesta, od strane Vedrana Duvnjaka, bivšeg šefa HFP-a. Milijan je napomenuo kako se s ovom informacijom ušlo u sferu odnosa prema poduzetnicima i prema investicijama te poticanju investitora u Hrvatskoj. ”Ta klima nije dobra, nije u korist poduzetnika. Poduzetnici se bore s nekim zazorom da država nema novca iako to nije istina. Administracija i birokracije čine sve samo da se nešto ne pokrene. Nema stabilnosti i nema one prave sigurnosti za prave investicije”, rekao je.

”Predsjednik Josipović je trebao biti taj koji bdije nad svim institucijama, nije poduzimao ništa jer se nije htio nikome zamjeriti, a kada se ne želite nikome zamjeriti onda niti jedan posao ne obavite kako treba i do kraja, a s druge strane imate nekompetentnu Vladu”, objasnio je Milijan.

DORH je zloupotrebljen od strane vlasti

Činjenica je da je zapravo krimen Milana Bandića i njegovih suradnika jako tanak, na što se Brkić i složio. ”Ne mogu se oteti dojmu da je DORH zloupotrebljen od strane politike i vlasti. Sjetimo se izjave kada je Josipović rekao za nepokretanje postupaka, da je kukuriknuo, završio bi u loncu. To je jedna strašna izjava prvog čovjeka u državi. Bajić nije postupao jer da je nešto učinio, i on bi završio u loncu, a da je to i napravio bio bi smjenjen”, rekao je Brkić. ”Ja sam bio dio tog represivnog aparata i pred gledateljima i hrvatskom javnosti odgovorno tvrdim da se represivni aparat nikada u povijesti Hrvatske do sada nije koristio za zloupotrebu u svrhu političkih ciljeva’‘, naglasio je.

Brkić je na svojoj koži osjetio djelovanje represivnog aparata. ”U posljednje tri godine traži mi se dlaka u jajetu i da me se strpa u zatvor tako da bi se moglo naštetiti HDZ-u, međutim HDZ postoji i bez mene. Ali nevjerojatno je da se tako ponaša prema glavnom tajniku HDZ-a. Hrvatska demokratska zajednica će nakon izbora uvesti nadzor nad DORH-om kroz razne institucije, ali to je moćan alat i instrument pomoću kojeg se može fizičku i pravnu osobu kriminalizirati do te mjere da ju pošteno osramotite, a kasnije se pokaže da od toga svega nema ništa”, objasnio je Brkić.

Osvrnuo se i na nedavni odlazak Drage Prgometa iz HDZ-a. Brkić mu želi svu sreću i neka ga Bog čuva. Jer ako se netko ne osjeća dobro u dresu HDZ-a onda tu osobu treba i pustiti i neka mu je sretan put. Brkiću jedino nije jasno zašto se Prgomet sada sjetio izaći van i reći medijima da se ne slaže s Karamarkovom ”radikalnom desnicom”.