Ivo-Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović postupit će po odluci Vlade o preseljenju Ureda predsjednika u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, a taj proces počet će idućega tjedna, objavio je u Ured predsjednika.

Vlada je na sjednici u četvrtak Uredu predsjednika na upravljanje dala rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, u koju je preseljenje svoga ureda najavila izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Istodobno, Vlada je na upravljanje Državnome uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dala cijeli kompleks na Pantovčaku.

Iz Ureda predsjednika Hini je rečeno da proces preseljenja u Visoku ulicu može početi idućega tjedna na način da se od DUUDI-ja, koji je do sada upravljao rezidencijom u Visokoj ulici, preuzmu ključevi i elaborat o rezidenciji. Rezidencija u Visokoj ulici, naime, objekt je spomeničke baštine.

Iz Ureda dodaju da će Josipović Vladinu odluku primjenjivati poštujući proceduru i dinamiku procesa preseljenja, primjerice sigurnosne aspekte, o čemu će obavještavati izabranu predsjednicu Grabar-Kitarović.

Ako preseljenje ne bude završeno do kraja mandata Ive Josipovića, onda je na izabranoj predsjednici da, kada preuzme dužnost, završi to preseljenje ako to želi, rečeno je Hini u Uredu predsjednika. Josipoviću mandat istječe 18. veljače u ponoć.

Izabrana predsjednica Grabar-Kitarović u četvrtak je nakon donošenja odluke o rezidenciji u Visokoj pozdravila spremnost Vlade na suradnju, ali i izrazila čuđenje zbog trenutka i načina na koji je odluka donesena, istaknuvši kako cilj nije preseljenje Ureda predsjednice samo po sebi već značajno smanjenje troškova.

“Cilj preseljenja Ureda nije preseljenje samo po sebi već značajno smanjenje troškova. U tu svrhu nužno je izraditi ekonomsku analizu, kako bi se vrlo jasno pokazala financijska opravdanost preseljenja, kao i osigurala sredstva za realizaciju te odluke. Prije donošenja konačne odluke izabrana Predsjednica imenovat će povjerenstvo koje će pripremiti sveobuhvatnu stručnu analizu”, priopćio je u četvrtak Ured Grabar-Kitarović, prenosi Narod.hr.