ivo josipović sud zvonimir hodak

Odvjetnik Zvonimir Hodak, koji zastupa Zdravka Tomca i Josipa Jurčevića u tužbi za klevetu protiv bivšeg predsjednika Ive Josipovića, za direktno.hr otkrio je u kojoj je fazi postupak.

“Dobili smo poziv na raspravu. U svibnju je rasprava, prvo ročište na Općinskom sudu u Zagrebu. Termin je odabran sada vjerojatno zato jer više nema kazneno-pravnog imuniteta. Sad je taj predmet ušao u početak, mislim da će se prvo strane pokušati miriti, nakon čega se ide u iznošenje dokaza. Taj proces je krenuo. Ne mogu vam dati točan datum, jer nisam u Zagrebu i nisam u uredu, ali u svibnju je rasprava”, rekao je Zvonimir Hodak.

Podsjetimo, Tomac i Jurčević u listopadu prošle godine podnijeli su tužbu za klevetu protiv Josipovića nakon što ih je bivši predsjednik na jednom druženju s građanima nazvao “luđacima i bolesnicima”. Josipović je podlegao takvom etiketiranju nakon što ga je Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES), čiji su Tomac i Jurčević istaknuti članovi, optužilo za etičku izdaju Hrvatske. Dodajmo da je Sudište Josipovića kasnije i osudilo, nakon čega su slijedile i osude protiv Vesne Pusić, Milorada Pupovca i Stjepana Mesića, a optuženi su Vesna Teršelič, Carl Bildt, Zoran Milanović i Budimir Lončar.

Tužba za klevetu bila je na čekanju jer je bivšeg predsjednika štitio kazneno-pravni imunitet, koji mu je prestao vrijediti nakon gubitka predsjedničke funkcije.

Veleizdajničke pojave prema HNES-u su: gubici teritorija, Vukovar – mjesto posebnog pijeteta, rasprodaja hrvatskog nacionalnog blaga, sabotiranje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, izdaja Domovinskog osloboditeljskog rata, manipulacije s komunističkim antifašizmom, zaustavljanje istraživanja skrivenih grobišta žrtava komunističkih zločina, militantni negativni odnos prema Bogu, Crkvi i katoličkom narodu, nedopustiv nemar prema iseljenoj Hrvatskoj, prekrajanje povijesti, militantni protudržavni mediji, nevladine udruge i nebriga za hrvatsku kulturu te unutarnja agresija na Hrvatsku.

Izvor: Direktno.hr