josipa rimac gradonačelnica knin franjo tuđman spomenik

Knin će za dvadesetu godišnjicu vojno-redarstvene akcije Oluja dobiti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. U tijeku je natječaj za idejno rješenje, a procijenjeno je da će spomenik visok tri metra koštati 900 tisuća kuna.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac raspisala je u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika natječaj za spomenik Franji Tuđmanu koji bi trebao biti postavljen u parku ispred zgrade kninske Gradske uprave.

Spomenik bi trebao biti svečano otkriven 5. kolovoza, na 20. godišnjicu Oluje, četiri godine nakon što je na isti dan otkriven spomenik hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića. Preuređenje trga na kojem je centralno mjesto postao monumentalni spomenik koštalo je šest milijuna kuna, piše tportal.

Spomenik Franji Tuđmanu bit će znatno skromniji, a procijenjena mu je vrijednost 720 tisuća kuna bez PDV-a. Zajedno s postoljem, treba biti visok najviše tri metra, a zadani materijal je aluminij ili bronca.

Gradonačelnica Rimac ima viziju kako bi spomenik trebao izgledati. “S obzirom na važnost Franje Tuđmana za Grad Knin i Oluju, želja je naručitelja da bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu Grada Knina, npr. ljubljenje zastave, podignute ruke i slično, ali to ne uvjetuje isključenost drugačijih umjetničkih rješenja”, kaže se u natječajnoj dokumentaciji.

Pravo na sudjelovanje u javnom natječaju za izradu aluminijskog ili brončanog Tuđmana imaju sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od ova tri uvjeta: moraju biti autori najmanje tri skulpture u javnom prostoru, moraju biti umjetnici sa završenom Likovnom akademijom ili umjetnici s referentnom umjetničkom djelatnošću u priznatim galerijskim prostorima u Republici Hrvatskoj, javlja tportal.

Na natječaj su pozvani i akademski kipari Kruno Bošnjak, Tomislav Kršnjavi i Kuzma Kovačić. Bošnjak je autor dviju bisti ispred rodne kuće Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću dok je Kuzma Kovačić autor Tuđmanovog spomenika u Škabrnji.