josip jurčević dan pobjede nad fašizmom

– Mi smo, na žalost, društvo neznanja u kojem se premijer Zoran Milanović javno hvali da njegova obitelj ima duboke korijene u zločinačkom komunističkom totalitarizmu. I on se time ponosi. Zato je njegov jučerašnji odlazak u Pazin objašnjiv. Ali tragičan. S druge strane predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović onamo je otišla pod pritiskom – komentirao je povjesničar Josip Jurčević način na koji državni vrh u Hrvatskoj obilježava 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom.

Ovaj znanstveni savjetnik Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar kaže da je “zapadni svijet osudio komunističke režime kao zločinačke” i da je zato “tragično što mi 8. svibnja slavimo kao Dan oslobođenja Zagreba”.

– Naravno da ni na koji način ne bih obilježavao Dan pobjede nad fašizmom. Godine naše države su 1990./1991., kada je herojstvom branitelja stvarana Hrvatska.

Tu su utkani temelji Hrvatske koja se branila i obranila od srbijanske oružane agresije. Veoma je loše i tragično za budućnost Hrvatske vrijeđati tu činjenicu dovođenjem u vezu s totalitarnim režimom koji smo imali. Većina hrvatskih građana koji su obranili i stvorili ovu zemlju nisu bili ni rođeni u vrijeme Drugog svjetskog rata – kaže Jurčević. Naglašava i da nam totalitarni sustavi ne mogu i ne smiju biti uzor jer to vodi sveopćoj kazni društva:

– Ako nam neke stvari nisu čiste u glavi, onda je jasno da mi kao društvo ne možemo dobro stajati ni u gospodarstvu ni u drugim područjima. Dokaz tomu je i činjenica da su prvi put u povijesti u Hrvatskoj prisutni i glad i siromaštvo, a sve zato što temeljne stvari nisu jasne. Žalosno je što je u javnom životu ostalo puno toga nejasnog od preambule Ustava nadalje – govori Josip Jurčević.

U svojim se stavovima poziva i na činjenice za koje kaže da su potkrijepljene provedenim istraživanjima:

– Komunizam je počinio toliko zločina, kao nijedan sustav do sada. Svjetska su istraživanja pokazala da je Tito bio deseti megaubojica u svjetskoj povijesti, uz bok Hitleru, Staljinu… – govori povjesničar Josip Jurčević.

Izvor: Večernji list