lukic 1

Ipak se može! Eto, nakon što je zbog kaznenog djela “sramoćenja” Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva (HND) nepravomoćno osuđena na novčanu kaznu od 26.133 kuna, odnosno 80 dnevnih dohodaka, zbog jednog svog teksta, organizirana je cijela kampanja (kao “za izbore”), pa je i Hrvatsko novinarsko društvo, na čelu s predsjednikom Zdenkom Dukom, odmah sazvalo i konferenciju za novinare u povodu ovog nemilog događaja. Svi su osudili i suca koji je donio ovakvu “sramnu” presudu, a zbog toga se traži od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Hrvatskog sabora da se po hitnom procesu izmjeni ovaj zakon, jer Slavica Lukić, – ne smije biti osuđena! I točka.

Međutim, na portalu Dnevno hr. objavljen je članak “Udarac srpskog lobija na hrvatsko pravosuđe zbog djevojke Milorada Pupovca” (srijeda, 9. travnja 2014.) u kojem Ivan Babić uz ostalo naglašava da odvjetnik Zvonimir Hodak i niz drugih pravnih stručnjaka vjeruju da je mijenjanje Zakona zbog jedne osobe nepotrebno, da novinarka Lukić iza sebe ima jaki prosrpski lobi kojemu je cilj, štiteći jednu osobu, intervenirati u izmjenu hrvatskih zakona. Također se u istom tekstu ističe da je “ova dama u ljubavnoj vezi s Miloradom Pupovcem, jednim od najpoznatijih Srba u Hrvata”, te da je “Pupovac očigledno iznimno utjecajan pa je svoju djevojku, priča se po saborskim hodnicima, postavio u saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije”. Autor članka podsjeća i na to da “uz potporu Pupovca iza Lukićeve stoji i odvjetnica Vesna Alaburić, koja također korijene vuče iz susjedne nam Srbije!”

pupovac  2

Takva galama, kakva se digla oko nepravomoćne (!) presude jednoj novinarki ne pamti se “od stoljeća sedmog”, odnosno od stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Međutim, prije svega Dukino novinarsko “društvo” (a o SDP-ovim političarima da i ne govorimo) nije se ni osvrnulo kad su bili osuđeni i mnogi drugi, daleko značajniji novinari, urednici novina, televizije i portala, također zbog pisane riječi, pa ispada da su u Hrvatskoj zasad jedino dobro zaštićene Lukić, a u književnosti Matvejević (“brat do brata”).

Dakle, naše je pitanje: zbog čega se toliko prašine ne diže i za ostale kolege novinare kojima se sudi ili koji su osuđeni, zbog čega nisu Duka i kompanija i tada “suci” pa da tumače zakone kako njima odgovara, a ne da su svi ostali pušteni na milost i nemilost. Zakoni, koliko znamo, vrijede, (dok vrijede) za sve, pa zašto se ne pričeka što će na sve to reći viši sud, a ne da se zbog “djevojke Milorada Pupovca” vrši ovakav dosad neviđen pritisak. Mene je primjerice svojedobno jedan saborski zastupnik tužio da sam napisao da je “za đurđevačku općinu učinio veoma malo”! Obraćao sam se svima i svakome da me zaštiti kao dugogodišnjeg novinara, ali nigdje ni Duke, ni Pupovca ni Alaburićke, a kamoli drugih političara, što znači da pred zakonom ipak nismo svi jednaki!

lukic 3

Činjenica je da je Lukić prva u Hrvatskoj osuđena od novinara zbog djela “sramoćenja”, ali zna li itko tko je u Hrvatskoj prvi novinar koji je pravomoćno osuđen zbog jednog teksta (tekstića) u novinama?

Ne slažemo se da se novinarima sudi za svaku objavljenu riječ, ali ni time da se jedan dio naših kolega koji se bave tzv. istraživačkim novinarstvom uzdiže, jer kod nas se “istraživačko novinarstvo” sastoji od toga – ja tebi dam papire, ti to prepišeš, i otkrio si “toplu vodu”, odnosno – senzaciju! Istraživačko novinarstvo je, ili bi trebalo biti, ipak nešto više od toga.

Dakle, gospodo duke, čekamo da na isti ili sličan način zaštitite i ostale kolege novinare i urednike, koji nisu toliko “poznati”, a ne samo ako su “u ljubavnoj vezi s nekim utjecajnim političarom”.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Pored toga, iz ovog slučaja trebali bi nešto naučiti i hrvatski branitelji. Koliko se samo njih sudi i koliko se samo njih dosad osudilo, a koji su prošli sva ratišta i uz poginule su najzaslužniji za hrvatsku državu. Idemo sad i mi, hrvatski branitelji, tražiti po hitnom postupku da se iz kaznenog zakona izbrišu propisi po kojima se može prvo suditi ljudima koji branili hrvatsku Domovinu, a uvesti zakone i propise da se prvo osude oni koji su bili na strani srpskog i inog agresora, a ne da se miješaju kruške i jabuke. Prvo se proganjaju žrtve, a potom agresori!

E, to vam se razni pupovci, duke i ostali, koji uvažavate sud i njegove odluke samo i isključivo kad su “oni drugi u pitanju” sigurno ne dopada!

Ali, kad je riječ o “vašima” onda se diže Nebo i Zemlja!

Autor: Mladen Pavković
Foto: Tportal.hr/Dnevnik.hr/Presstv.ir