josip jovic 1111

Hrvatski redarstvenik Josip Jović, prvi hrvatski poginuli branitelj, okrutno je ubijen u Nacionalnom parku Plitvice, 31. ožujka 1991. u obrani hrvatske Domovine. Sve ostalo je – povijest. Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske u Večernjem listu (30. ožujka 2014.), koje je objavljeno na stranici “športa” (!), obavještava pučanstvo, odnosno daje “sjećanje” na Josipa Jovića, pa piše da je ovaj Junak Domovinskog rata poginuo, da ne povjeruješ (sic!) 30. ožujka 1991!

Kad takvo “sjećanje” objavi MUP RH u jednom od najtiražnijih dnevnih novina u Hrvatskoj, kad “ne znaju” ni datum kad je poginuo hrvatski redarstvenik, onda je to skandal nad skandalima. Stoga se ne trebamo ni čuditi da djeca u školi nemaju pojima o prvoj žrtvi Domovinskoga rata, ali ni mnogi drugi.

Josip Jović poginuo je (poštovani pripadnici MUP-a RH) dan kasnije, tj. 31. ožujka 1991., a to, priznat ćete, nije isto.

Kako to da nitko nikada ne pogriješi dan kad je umro zločinac Josip Broz, a za prvu žrtvu Domovinskoga rata događaju se ovakve katastrofalne i nedopustive pogriješke?

Je li to netko učinio namjerno, ili je to jednostavno greška? Naime, ako je MUP RH i dostavio “sjećanje” na Josipa Jovića s krivim datum smrti (i to platio) u “Večernjem listu” (gdje postoje profesionalci od urednika do lektora i korektora) mogli su na to upozoriti MUP, ali – nisu, pa je ispao skandal nad skandalima, da MUP “ne zna” ni točan datum smrti ikone Domovinskog rata!

Ne, to se ne oprašta!

Autor: Mladen Pavković
Foto: Arhiva.morh.hr