japanskigr

Korporaciji Shimizu ekstravagantni projekti nisu strani, a svježe predstavljeni Ocean Spiral spada upravo u tu kategoriju. Riječ je o podmorskom gradu iz budućnosti, u kojem bi se moglo smjestiti čak pet tisuća ljudi. Kompanija tvrdi kako bi tehnologije potrebne za takvo što mogle biti spremne u svega 15 godina.

‘U pitanju je samo nacrt, no ciljamo na to da se razviju tehnologije koje će čovječanstvu omogućiti život u podmorju’, rekao je glasnogovornik Shimizu Corpa. Kompanija je otkrila kako bi u sklopu nacrta, grad u obliku spirale sadržavao ne samo ljude željne takvog života, već i posebne istraživačke centre, koji bi pretraživali morsko dno u potrazi za resursima. Ocean Spiral, kako je nazvan konceptni grad, prema površini bi završavao sferičnom strukturom promjera 500 metara, a u dubinu bi išao kakvih tri do četiri kilometra, prenosi Tportal.

Ljudi bi živjeli i u toj sferičnoj strukturi i spiralnim ‘nitima’ koje idu u dubinu, a ukupne duljine kakvih 15 kilometara. Resursi bi od dna grada prema gore putovali istim putem, a zahvaljujući spiralnoj arhitekturi cijela struktura bi bila zaštićena od jakih morskih struja.

Na projektu su radili istraživači sa Sveučilišta u Tokiju, japanske agencije vezane uz znanost i istraživanje podmorja i neka vladina tijela. Shimizu tvrdi kako bi se energija mogla stvarati i korištenjem temperaturnih razlika u oceanskoj vodi, a pitka voda za stanovništvo bi se proizvodila korištenjem visokog tlaka. Oko grada bi se mogle nalaziti i posebne postaje za ribolov.

Nakon što se tražene tehnologije otkriju i budu potvrđene, japanski san bi mogao biti dovršen za svega pet godina, uz procijenjeni trošak od 26 milijardi dolara. Nešto više informacija i nevjerojatnih projekata koje planiraju u Shimizuu moguće je vidjeti na ovom linku.