nino raspudić

Politički analitičar Nino Raspudić komentirajući rezultate izbornih rezultata rekao je kako je HDZ postigao rezultat isti kao na prošlim izborima, no da mogu biti mnogo više zadovoljni nego SDP. SDP ne može biti zadovoljan jer je očekivao da će se vratiti na vlast nakon onoga što se događalo s HDZ-om.

Most može biti jako zadovoljan, ponovio je rezultat. Ovo je drugačiji Most, Most s više iskustva. To je jedna pročišćena čvrstost, rekao je Raspudić.

Vrlo mogućim je ocijenio raspad Živog zida. Snaga buduće vlade ovisit će o unutarnjem stanju stranke koja će formirati vlast, a tu je, smatra Raspudić, HDZ u prednosti jer nije radio koalicije na nacionalnoj razini.

Ako sve ostane ovako, 50 posto su šanse da ćemo dobiti vlast čiju će okosnicu činiti HDZ i Most, 40 posto da ćemo izići na nove izbore, a samo 10 posto da će se okupiti koalicija oko SDP-a i Mosta, rekao je Raspudić.

On smatra da je Beljakova sudbina na čelu HSS zapečaćena. “Očito je da HDZ nije ništa izgubio, a SDP nije ništa dobio HSS-om. Otišao je ulijevo više od samog Zorana Milanovića”, ustvrdio je.

Komentirajući izjave čelnika koalicije Živog zida, Udruge Franak i Promijenimo Hrvatsku, Raspudić je rekao kako se iz njih da iščitati da su spremni razgovarati o nekim budućim koalicijama.


 

Rekao je kako je Zoran Milanović spreman ponuditi Mostu mjesto premijera. “S IDS-om i sebi sklonima manjicima, Milanović može formirati vlast. Ako ne formira vladu, njegova pozicija na čelu SDP-a je upitna i za očekivati je da je spreman prihvatiti sve Mostove uvjete”, istaknuo je Raspudić.

“Politička fantazija Mosta mogla bi dovesti do velike koalicije. Budu li mrcvarili pregovorima koji će dovesti do još jednih izbora, glasači im to neće oprostiti”, rekao je Raspudić.

Hoće li se Raspudićeve prognoze ostvariti vidjet ćemo. No, podsjetimo se što je izjavio prije deset mjeseci.

Izvor: Sloboda.hr/HRT