izbori 2015

U Hrvatskoj su se u nedjelju u 7 sati otvorila birališta na kojima će 3, 74 milijuna birača po drugi put u samo deset mjeseci odlučivati o sastavu Hrvatskoga sabora i o tome tko će imati priliku sastaviti novu hrvatsku vladu, u inozemstvu će se glasovati drugi dan.

Otvara se oko 6.500 redovitih biračkih mjesta, posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači je 105, a onih za birače na službi u Oružanim snagama, zatvorenike, pomorce i birače u ustanovama socijalne skrbi 152.

Za 151 zastupničko mjesto natječe se oko 2.500 kandidata, prosječno starih 47, 5 godina. Biračima se u jedanaest jedinica nudi 177 listi i 29 kandidata u XII. manjinskoj jedinici.
Prijevremene izbore nadzirat će oko 12 tisuća promatrača, najviše HDZ-ovih, gotovo osam tisuća. Na provedbi izbora bit će angažirano gotovo 80 tisuća ljudi.

Drugi su tom parlamentarni izbori na kojima će birači koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Hrvatin poziva birače da izađu na izbore

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

“Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokracije čini mi se i veća”, rekao je Hrvatin, pozivajući birače da budu svjesni svojih obveza i prava i da izađu na izbore.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u 7 sati, zatvaraju u 19 sati. Isto mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, odnosno 49 država u kojima se također biraju hrvatski zastupnici. U inozemstvu se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju.

Prve nepotpune izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u ponoć, tekuće rezultate objavljivat će od 22 sata na svojoj službenoj stranici. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Novi saziv hrvatskog parlamenta bira se nakon što se prethodni ljetos sam raspustio, nakon političke krize u kojoj je parlamentarna većina, po prvi put u modernoj Hrvatskoj srušila vlastitu Vladu na čelu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

HDZ-ova Domoljubna koalicija, relativni pobjednik na izborima u studenom prošle godine, formirala je vlast s Mostom NL, no suradnja među njima bila je zahtijeva i praćena sukobima koji su kulminirali ljetos kada je HDZ, da bi izbjegao odlučivanje o povjerenju potpredsjedniku Vlade i svom predsjedniku Tomislavu Karamarku, potaknuo rušenje Oreškovićeve vlade u Saboru što je saborska većina i učinila.

Nakon pada Vlade, nova saborska većina nije se uspjela presložiti bez Mosta, Sabor je donio odluku o samoraspuštanju, pa će birači u nedjelju birati novi saborski saziv, u Hrvatskoj i u inozemstvu, gdje će glasovati drugi dan za redom.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela država, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu u XI. jedinici diljem svijeta.

Izvor: Sloboda.hr/Hina