ivo josipović kaznena prijava tito titova bista ivo josipović zamp nadzorni odbor hrt

Nakon navoda iznesenih u televizijskoj emisiji “Bujica” gdje se navodi da je na članove Nadzornog odbora (NO) HRT-a vršen pritisak kako bi odobrili trogodišnji ugovor HRT-a i ZAMP-a vrijedan 67 milijuna kuna sklopljen prošle godine, s članovima NO-a policija je obavila obavijesne razgovore.

Na obavijesnom razgovoru početkom siječnja bio je Velimir Bujanec, autor i voditelj emisije “Bujica”, a uslijedili su i razgovori s članovima NO-a HRT-a među kojima je, kako se doznaje, posljednji na pitanja istražitelja odgovarao zamjenik predsjednika NO-a Dražen Rajković. On je početkom siječnja na društvenim mrežima istaknuo da će, kada ode na razgovor u policiju, odnijeti dosje koji sadrži više od 200 novinarskih kartica tekstova o ‘aferi Zamporion’.

Rajković je za Hinu potvrdio da je početkom ovog tjedna bio na obavijesnom razgovoru s istražiteljima Službe za gospodarski kriminalitet, a upitan za sadržaj razgovora, rekao da “nema komentara budući da ga obvezuje tajnost istrage”.

Ugovor HRT-a i ZAMP-a kao stručne Službe za zaštitu autorskih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDS-a) odobren je u lipnju prošle godine, nakon što je NO HRT-a glavnom ravnatelju Goranu Radmanu u dva navrata odbio dati suglasnost na taj ugovor smatrajući ga potencijalno štetnim za javnu radioteleviziju. Članovi nadzornog odbora tražili su odgovore zašto trebaju dati suglasnost na ugovor sa ZAMP-om na tri godine, ako je dotadašnja praksa bilo produženje ugovora svake godine, a posebno s obzirom na tadašnju najavu ministarstva financija o mogućem smanjenju naknada ZAMP-u.

Upozoravali su i na spornu klauzulu o smanjenju popusta HRT-u u slučaju rasta BDP-a, a naročito na potencijalni sukob interesa Borisa Sruka, pregovarača sa ZAMP-om i ravnatelja HRT-ove jedinice Poslovanje “jer stanuje u stanu nad kojim je hipoteka HDS-a”, odnosno ZAMP-a. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u tom se slučaju proglasilo nenadležnim jer Boris Sruk nije državni službenik.

Tri člana nadzornog odbora – Dražen Rajković, Mate Radeljić i Mario Raguž poslali su i ugovor HRT-a i ZAMP-a Državnom odvjetništvu tražeći očitovanje, ali DORH se u tom slučaju proglasio nenadležnim “jer se ne radi o poslu u kojem država stječe ili otuđuje nekretnine”.

Nakon odgovora Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i DORH-a, članovi NO-a u lipnju prošle godine dali su ravnatelju Radmanu suglasnost na ugovor HRT-a i ZAMP-a. Suglasnost su dali predsjednik NO-a Viktor Gotovac i članovi Svetozar Sarkanjac i Dražen Rajković, suzdržan je bio Mario Raguž, a protiv je bio Mate Radeljić.

U prvim reakcijama na istragu o okolnostima davanja suglasnosti na ugovor, u HDS – ZAMP-u su poručili da su u “lipnju samoinicijativno poslali prijedlog ugovora DORH-u na očitovanje” te da “nisu upoznati s nikakvom novom istragom”.

Kako se neslužbeno doznaje, istraga se provodi navodno zbog izjava novinara, sugovornika i voditelja ‘Bujice’ o pritisku na članove NO-a nakon čega su, između sjednica nadzornog odobra navodno promijenili mišljenje o ugovoru sa ZAMP-om. U uvodu Bujice emitirane 18. lipnja prošle godine bilo je i naglašeno da se o ugovoru sa ZAMP-om zainteresirao DORH i da se sumnja za trgovinu utjecajem i pogodovanje, a nije isključena i kvalifikacija o zlouporabi položaja i ovlasti.

“Cijela ova afera prilično je neugodna za predsjednika Josipovića jer upravo njega dobro upućeni smatraju sivom eminencijom HDS-ZAMP-a”, rečeno je u Bujici u kojoj je navedeno i da je prvi ugovor HRT i ZAMP-a još 1992. u ime HDS-a potpisao Ivo Josipović. Kako je bilo navedeno u ‘Bujici’, “Josipoviću je, više od svega, bitan novac, a novac je ZAMP – tako da ne čudi nevjerovatna volja Radmana da kroz nadzorni odbor pokuša progurati taj ugovor”.

Iznoseći sumnje da je pritisak na članove NO-a dolazio iz Ureda predsjednika Josipovića, Velimir Bujanec je kao “glavnog protagonista pritisaka na članove NO-a” naveo Viktora Gotovca, predsjednika Nadzornog odbora HRT-a, “Josipovićevog prijatelja s Pravnog fakulteta”.

Gotovac nije htio komentirati tvrdnje izrečene u ‘Bujici’, ali je naveo da nije bio na obavijesnom razgovoru u policiji.