ivan lovrinović turizam

Ugledni hrvatski ekonomist Ivan Lovrinović na svom Facebook profilu proanalizirao je stvarno stanje u hrvatskom turizmu, raskrinkao mit o turizmu kao “hrvatskom spasu” i naveo pitanja koja se malo tko usudi pitati. Objavu pročitajte u cijelosti:

AJMO BROJATI TURISTE

Pasje vrućine. Svatko traži neku vodu da pokvasi noge. Za zemlje koje imaju more idealno vrijeme. Na visokoj temperaturi ljudi lakše donose odluku o odlasku na more. I onda najednom navale. Mi to svi jedva čekamo jer znamo da nam je turizam jedina nada u situaciji kada je zemlja deindustrijalizirana a kriza traje već sedmu godinu. No, velika ovisnost o turizmu je također velika opasnost, posebice u nemirna vremena kada samo jedna sigurnosna prijetnja ili događaj može izazvati dar- mar.

I tako mi svakoga dana slušamo koliko je na kojem graničnom prijelazu ušlo i izašlo stranih gostiju. Čitava nacija načuli uši i sretna je kada čuje o rastućem broju dolazaka. Koliko Hrvatska zarađuje od turizma? E, o tome se malo govori. Ako se govori onda se ne uspoređuje s ostalim mediteranskim zemljama. Portugal, Španjolska, Turska pa i iadna Grčka su od 2010 do zaključno 2013.g. povećale prihode od 15-35%!!! Grčka npr. sa 12 na 16 mlrd $ u stalnim cijenama. Mi nikako da prijeđemo 10 mlrd $.

Ono što je najgore jest da povećanje stranih turista povećava deficit vanjskotrgovačke bilance jer se najveći dio potreba turizma uvozi. Tako se npr. u Hrvatskoj godišnje pojede oko 600 tisuća pršuta a mi proizvedemo oko 150 tisuća! Da ne spominjemo druge proizvode jer bi to zasigurno izazvalo vaš bijes. Naš turizam je potpuno nepovezan s domaćom poljoprivredom, tečajna politika nenormalna, nelikvidnost vrlo izražena, a osmišljenih projekata i pravih događaja skoro da i nema. Dosadan turizam. No, jedna stvar je ipak organizirana, a to je brojanje turista! Brojite turiste; lakše ćete zaspati ili ćete popraviti psihološki dojam da u ovoj zemlji nešto ipak raste.

Umjesto da bogata Slavonija izvrsno živi od prodaje hrane u turizmu, Slavonci masovno konobare po Jadranu. Svaki posao je častan, ali ovo je siguran znak da je u Hrvatskoj mnogo toga poremećeno.

Od hrvatskog turizma najmanje koristi imaju Hrvati! Što biste Vi predložili da od turizma imamo koristi kakvu realno možemo imati?