ivan lovrinović valuta

Zalaganje za zaštitu bankarskog sektora, maćehinski odnos prema gospodarstvu i građanima, upitna stabilnost kune uspoređena s “bolesnikom koji se održava na životu stalnim transfuzijama”, tek su neke od kritika koje su se u četvrtak mogle čuti na račun Hrvatske narodne banke (HNB) tijekom saborske rasprave o njezinu radu u 2014. godini.

Guverner HNB-a Boris Vujčić tvrdio je, međutim, da je HNB osigurao zadaću stabilnosti. “HNB je instrumentima monetarne politike podupirao poboljšanje uvjeta financiranja države, banaka i privatnog sektora te poticao kreditiranje na domaćem tržištu uz održavanje stabilnosti nominalnog tečaja kune prema euru, kao ključnog preduvjeta za očuvanje financijske stabilnosti”, poručio je Vujčić.

Lovrinović (Most): Imamo umjetno zdravu valutu u bolesnoj ekonomiji

Da, imamo umjetno zdravu valutu, uzvratio mu je Mostov Ivan Lovrinović. “Imamo umjetno zdravu valutu, imamo super zdrav novac u vrlo bolesnoj ekonomiji, a to je nemoguće po svim ekonomskim kriterijima. Stabilnost tečaja valute hrvatske kune održava se primarno zaduživanjem u inozemstvu. Kao da bolesnika održavate stalnim transfuzijama da bude u kondiciji”, kazao je.

Upozorio je i kako je već treću godinu za redom Hrvatska suočena s deflacijom bez naznaka i jasnih mjera monetarne politike za njenu eliminaciju. “Činjenica da imamo deflaciju znači da imamo nestabilnost cijena, pa je time jasno da HNB nije ispunio svoj ključni cilj prema zakonu”, istaknuo je Lovrinović.

SDP-ovac Ivo Jelušić zamjera HNB-u izostanak partnerskog odnosa s gospodarstvom. “Taj odnos je bio maćehinski, pa i podcjenjivački prema gospodarstvu i hrvatskim građanima, pa često puta i izrabljivački u tom smislu. Ja često puta govorim da je tu na djelu jedan pomalo, ja bih rekao, financijskih neokolonijalizam”, rekao je.

Njegov stranački kolega Gordan Maras poručio je kako HNB u Hrvatskoj ne može štititi interese bankarskog sektora, a pritom ne voditi računa o gospodarstvu i hrvatskim građanima.

Marić (HDZ): Izvješće HNB-a nikako ne može dobiti prolaznu ocjenu

HDZ-ov Goran Marić kazao je kako nema zemlje na svijetu koja ima rast ako su krediti dani više stanovništvu nego trgovačkim društvima. “A mi imamo pad kreditne aktivnosti za 6,9 milijardi kuna u godinu dana, a istodobno povećanje likvidnosti udvostručeno. To je inverzna situacija. Na takvoj bolesnoj paradigmi se ne može ništa razvijati u Hrvatskoj”, poručio je Marić, koji smatra da izvješće nikako ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Ivan Šuker (HDZ) upozorio je na nejasne zakonske odredbe o tome ima li Sabor pravo glasovati o prihvaćanju izvješća ili je predviđeno da ga se tek prima na znanje. “Ako se to izvješće podnosi, nema nikakvog smisla ako ga Hrvatski sabor ne usvaja”, ljutilo je ‘mostovca’ Juru Martinovića.

S njim se složio i njegov stranački kolega Miro Bulj, koji se zapitao o čemu se onda danas razgovara. “Radite, gospodo iz Hrvatske narodne banke, što hoćete, na nas odgovornost prebaciti ne možete”, poručio je.

Zamjerio je i to što, kako je rekao, guverner i viceguverner HNB-a imaju znatno veće plaće od predsjednice države, premijera i ministara, te se upitao zašto se i oni nisu uključili u politiku štednje i racionalizacije.

(Hina)