inauguracija markov trg

Lista uzvanika koji će nazočiti inauguraciji izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović još uvijek nije zaključena, no za sada je poznato da će u nedjelju na svečanosti na zagrebačkom Markovom trgu biti osam predsjednika država.

Inauguraciji će, kako je Hini potvrđeno iz Ureda izabrane predsjednice, nazočiti predsjednik Slovenije Borut Pahor, slovački predsjednik Andrej Kiska, predsjednik Mađarske Janos Ader, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga te predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Bugarska na inauguraciju šalje predsjednicu parlamenta Cecku Cačevu, a Češku i Poljsku predstavljat će predsjednici Senata, Milan Štech i Bogdan Borusewicz.

Njemačka na inauguraciju šalje predsjednika Saveznog vijeća Bundesrata Volkera Bouffiera, a inauguraciji će nazočiti i kanadska državna ministrica hrvatskoga podrijetla Lynne Yelich.

Svečanosti na Markovom trgu nazočit će i 40-ak veleposlanika, povjerenik Europske komisije Neven Mimica, kao i više šefova ureda međunarodnih organizacija u Hrvatskoj (UNHCR , UNICEF, UNDP, EBRD), a neke od zemalja još nisu potvrdile razinu izaslanika.

Sve teče po planu, ističu iz Ureda izabrane predsjednice dodajući da je suradnja s Uredom predsjednika u pripremi inauguracije jako dobra.

Redatelj svečanosti je Krešimir Dolenčić, no detalji inauguracije se još uvijek ne mogu doznati.

Počet će točno u podne, a Grabar Kitarović će do svečane bine proći kroz okupljene građane te položiti prisegu pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec.

Na svečanosti će, doznaje se, nastupiti tri zbora – akademski zbor “Ivan Goran Kovačić”, nacionalni ansambl “Lado” i zbor mladih “Izvor”, a na inauguraciji će biti i više povijesnih hrvatskih postrojbi.

Tim izabrane predsjednice od ponedjeljka je u vili Weiss na Prekrižju koju je dobila na korištenje do primopredaje dužnosti.

U utorak će primiti predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Branka Hrvatina koji će joj predati Odluku o izboru za predsjednicu RH nakon čega će, prema proceduri, Grabar Kitarović uputiti HDZ-u pismo o istupanju iz stranke te o tome izvijestiti i Hrvatski sabor. (h)