Businessman in anger

Nakon što je nedavno istraživanje GEM-a (Global Entrepreneurship Monitor) pokazalo da Hrvati u poduzetništvo ulaze jedino u krajnjoj nuždi, donosimo malo vedrije vrijesti.

Naime, ako ste već ušli u poduzetničke vode ili razmišljate o takvom koraku, provjerite kakve potpore vam nudi država u ovogodišnjem Poduzetničkom impulsu.

Prema najavi ministra Gordana Marasa, u subotu će Ministarstvo poduzetništva i obrta objaviti natječaj za dodjelu poticaja za poduzetnike prema programu Poduzetnički impuls. Ove godine očekuje se dodjela 1.300 potpora prosječne pojedinačne vrijednosti iznad 100.000 kuna što bi trebalo rezultirati otvaranjem 5.000 novih radnih mjesta

Uključujući sredstva iz fondova EU-a, ovogodišnji Poduzetnički impuls težak je 1,26 milijardi kuna. Za poticajna sredstva mogu se natjecati mikro poduzetnici, mali i srednji poduzetnici te institucije koje se bave unapređenjem poduzetništva i poduzetničkim obrazovanjem.

Minimalan iznos državne potpore iz proračuna je 10.000 kuna (za mikropoduzetnike), a maksimalan 1,4 milijuna kuna, a gornji iznos potpore iz EU fondova penje se na 26 milijun kuna.

Novitet u odnosu na 2013. povoljniji je omjer isplate potpore u slučajevima kada se ona isplaćuje u dva dijela. Do sada se u prvom dijelu isplaćivalo do 60 posto potpore, a po novome će se isplaćivati do 80 posto dodijeljene potpore. Na taj način poduzetnicima se olakšava i ubrzava provedba projekta. Također, umjesto dosadašnjih maksimalno šest mjeseci dozvoljenih za provedbu projekata, u 2014. trajanje projekta produljuje se do jedne godine.

idea

Ovogodišnji sustav potpora podijeljen je na četiri prioritetna programa:

Jačanje konkurentnosti

Za ovaj program predviđeno je 413,8 milijuna kuna, a poticat će se mikro poduzeća i poduzetnici početnici različitih djelatnosti (osim poljoprivrede, trgovine i ugostiteljstva) te mali poduzetnici koji se bave prerađivačkom industrijom i uslugama baziranim na znanju.

Prednost će imati projekti u kojim je poseban naglasak stavljen na važnost ulaganja u istraživanje, razvoj, inovacije te općenito akviziciju novog znanja i tehnologija. Kada je riječ o uslugama, poticat će se znanjem intenzivne usluge kao što su računalno programiranje, specijalizirane dizajnerske usluge, tehničko ispitivanje i analiza, eksperimentalni razvoj, inženjerstvo i s njim povezano savjetovanje.

Za sve poduzetnike, izuzev početnika, preduvjet za sudjelovanje u natječaju je to da su pozitivno poslovali u 2013. te da su podmirili sve obveze za poreze, doprinose i plaće zaposlenima.

Najveći iznos sredstava za jačanje konkurentnosti, 280 milijuna kuna, dolazi iz EU fondova, a odnosi se na projekte iz područja proizvodnje, turizma i IT industrije.

Iz državnog proračuna za mikro poduzetništvo i obrt osigurano je 25 milijuna kuna, za malo i srednje poduzetništvo i obrt 65 milijuna kuna te za inovacije 12 milijuna kuna.

U okviru jačanja konkurentnosti iz proračunskih sredstava poticat će se i udruživanje u zadruge, klastere i vrijednosne lance i poslovne mreže za što je predviđeno 6,25 milijuna kuna.

Unapređenje poduzetničkog okruženja

Drugi je prioritet u ovogodišnjem Poduzetničkom impulsu unapređenje poduzetničkog okruženja za što je rezervirano 74,6 milijuna kuna. Najveći dio sredstava (56,6 milijuna kuna) namijenjen je poticanju investicija. Poticajne mjere, ovisno o vrsti projekta, visini investicije i učincima investicije (novo izravno zapošljavanje, visina i stupanj tehnološke kapitalizacije, itd.) obuhvaćaju, između ostaloga, poticaje za mikro poduzetnike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom te poticajne mjere za inicijalne i kapitalne troškove investicijskog projekta.

U okviru ovog programa poticat će se i institucije koje se bave razvojem poduzetništva poput poduzetničkih zona, poduzetničkih inkubatora i razvojnih agencija, kojima je na raspolaganju 18 milijuna kuna.

Pritom će naglasak biti na potporama za programe usmjerene na internacionalizaciju poslovanja malih poduzetnika kao što su nastupi na međunarodnim sajmovima, sudjelovanje u gospodarskim misijama, povezivanje s partnerima u inozemstvu, kao i stvaranje odgovarajućih struktura radi prijava za sudjelovanje u programima EU-a.

Promocija i učenje

Treći je prioritet promocija i učenje za poduzetništvo i obrt za što je predviđeno 248,1 milijun kuna. Promocijom će se nastojati potaknuti ljude koji imaju poslovne ideje na odluku o pokretanju malog poduzeća. Poticaji za obrazovanje odnose se na programe cjeloživotnog učenja ne samo za one koji upravljaju poduzećima ili su kreatori strateškog planiranja, nego i za cijelo poduzeće kako bi unaprijedilo poslovne procese i praksu upravljanja s ciljem poboljšanja učinkovitosti.

Najveći dio sredstava (233 milijuna kuna) u okviru ovog programa namijenjen je za gradnju Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL). Riječ je o projektu EU-a koji bi ove godine trebao rezultirati gradnjom objekta na Kajzerici. Glavni zadatak ovoga centra bit će jačanje poduzetničkih kapaciteta pomoću sustavnog uvođenja poduzetništva kao ključne kompetencije u sve vidove formalnog i neformalnog obrazovanja.

Lakši pristup financiranju

Posljednji je prioritet Poduzetničkog impulsa omogućavanje lakšeg pristupa financiranju; za to će se izdvojiti 529,1 milijun kuna. Kako bi se osigurali uvjeti za dostupnost financijskih sredstva potrebnih za realizaciju poduzetničkih projekata te rast i ekspanziju poslovanja, u 2014. dodatno se jača pružanje podrške u obliku: mikrokreditiranja, jamstvenih programa, fondova za gospodarsku suradnju i subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

Najveći dio sredstava (435 milijuna kuna) namijenjen je za fondove gospodarske suradnje.

Autor: F.Č./tportal.hr