državni dužnosnici

Povjerensto u kojem od 2013. ne sjede više političari ispunilo je obvezu koju je još prije 12 godina propisao prvi Zakon o sprečavanju sukoba interesa – napravljen je registar dužnosnika!

Na popisu trenutno 1915 dužnosnika

Kroz registar dužnosnika svaki građanin u bilo kojem trenutku može vidjeti tko je dužnosnik i može pratiti kako se on ponaša u obnašanju javnih dužnosti. I tako za njih trenutačno 1915, među kojima je i sama predsjednica Povjerenstva!

Jednostavnim klikom na ime može se vidjeti da Dalija Orešković mjesečno zarađuje 15 tisuća kuna i ima problem sa “švicarcem”. Za razliku od guvernera HNB-a koji je svoj kredit na 20 godina uzeo u eurima. Podatke o plaći nije mijenjao od srpnja 2012., pa možemo pretpostaviti da i danas zarađuje malo više od 24 tisuće kuna na mjesec.

Hrvatski sabor nije dostavio popis

I ravnatelj HRT-a, i članovi uprava poduzeća koje imenuje Vlada, i općinski načelnici, i gradonačelnici, i suci Ustavnog suda, ravnatelji agencija… svi su oni uz državni vrh, ministre, u rangu dužnosnika. U registru su navedeni i obnašatelji dužnosti koje imenuju predsjednik, Sabor, Vlada. No Vlada i predsjednik države dostavili su svoje popise, dok Hrvatski sabor nije.

Za dobivanje inforamcija o tome kolike plaće imaju oni koje trebaju raditi za opće dobro u tražilicu je potrebno upisati www.sukobinteresa.hr.