ilača spomenik zločin

Ilača – Na 23. obljetnicu okupacije i stradanja srijemskog mjesta Ilača otkriveno je spomen-obilježje s imenima 26 poginulih mještana u Domovinskom ratu.

Otkrivanje spomen-obilježja upriličila je Udruga branitelja Vukovarske 4. bojne 3. gardijske brigade na čelu s predsjednikom umirovljenim pukovnikom Perom Perićem te općina Tovarnik s načelnikom Ivanom Soldom.

Kameni spomenik s imenima 26 žrtve Ilače iz 1991. podignut je u samom središtu mjesta, a otkrila su ga djeca Osnovne škole Ilača, pukovnik Pero Perić, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo i načelnik općine Tovarnik Ivan Soldo. Blagoslov i molitvu kao i misu zadušnicu vodio je ilački župnik vlč. Ivan Đakovac.

Ideja o obilježavanju spomena na žrtve Ilače u domovinskom ratu proizišla je iz druge dr. Ante Starčević – Tovarnik. Godine 2012. vlasnik tvrtke “Markam-G” gosp. Luka Markić donirao je Udruzi kamene stijene iz kamenoloma u blizini Splita.

Prigodom otkrivanja spomenika vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik Pero Perić rekao je kako svako mjesto gdje je prolivena krv za slobodnu i neovisnu Hrvatsku treba obilježiti na dostojan način. Također je izrazio uvjerenje da će spomenik biti ponos svih branitelja i mještana s obzirom na značenje Ilače u hrvatskoj povijesti. Spomen obilježjem sačuvati ćemo trajnu uspomenu budućim generacijama na hrabrost onih kojih više nema, istaknuo je Pero Perić.

Autor: Antun Ivanković