Slobodan-Praljak1606

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naložilo je bivšem načelniku glavnog stožera HVO-a Slobodanu Praljku da u roku od 90 dana jednokratno vrati 2,8 milijuna eura, koliko je sud potrošio na troškove njegove obrane, ili u mjesečnim ratama tijekom sljedeće tri godine, objavio je ICTY.

Vijeće nalaže Praljku da plati sudu iznos od 2.807.611,10 eura na ime troškova pružanja pravne pomoći. Ukupni iznos mora se platiti tajništvu unutar 90 dana. Praljku je dopušteno, ako tako želi, da plati ukupni iznos u mjesečnim ratama tijekom tri godine s tim da unutar 90 dana uplati minimalno deset posto i nakon toga u mjesečnim ratama 70.190,28 eura prvog dana svakog mjeseca, navodi se u odluci vijeća objavljenoj danas.

Praljak je u veljači, na statusnoj konferenciji pred ICTY-jem, kazao kako nema novac koji od njega traži tajništvo suda na ime troškova obrane. On je zahtjeve da plati troškove obrane tada nazvao besprizornom kampanjom tajništva s nevjerojatnom količinom laži te je čitav postupak koji se povodom troškova njegove obrane vodi proglasio nepravednim jer nisu uzeti u obzir njegovi argumenti.

Tajništvo ICTY-ja u kolovozu 2012. objavilo je da je višegodišnjom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane pa može pridonijeti iznosom od najmanje 6,5 milijuna eura, dok je Praljak odgovorio da ne raspolaže dostatnim sredstvima jer se radi o imovini koja nije njegovo vlasništvo.

Izvor: HRT
Foto: sense-agency.com