svijece_vukovarska1-181110

Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske i ove godine tradicionalno organizira u Zagrebu, u suradnji s još 50-ak raznih udruga i klubova iz Domovinskog rata, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. paljenjem svijeća duž Ulice grada Vukovara 17. studenoga te središnjom svečanosti ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Osim u Ulici grada Vukovara paljenje svijeća i obilježavanje žrtve Vukovara organizirat će se i u Vukovarskoj ulici u zagrebačkoj Donjoj Dubravi gdje će veterani 145. brigade također obilježiti žrtvu Vukovara.

Milan Zanoški iz Kluba veterana 148. brigade HV-a najavio je na konferenciji za novinare da je ova tradicionalna akcija i ove godine dobila veliku potporu grada Zagreba i raznih mjerodavnih službi te da je veliki interes i osnovnih škola s područja gradske četvrti Trnje, ali i drugih osnovnih škola iz Zagreba i okolice za sudjelovanje u ovoj akciji. Pozvao je sve hrvatske branitelje i građane da joj se priključe.

Obilježavanje žrtve Vukovara započelo je posjetom Vukovaru još 8. ovog mjeseca kada smo iz franjevačkog samostana donijeli Vukovarsko svjetlo mira koje je simbol povezanosti Zagreba i Vukovara i svijećom Vukovarskog svjetla mira zapalit ćemo središnju svijeću na svečanosti u ponedjeljak 17. studenog, najavio je.

Upitan o prosvjedu pred Ministarstvom branitelja te hoće li se i oni priključiti ovoj akciji, Zanoški je rekao da je taj prosvjed i njihov prosvjed. Branitelji 148. brigade podržavaju ga te su kao klub više puta posjetili prosvjednike za koje očekuju da će se priključiti obilježavanju žrtve Vukovara te paljenju svijeća.

Upitan hoće li i ove godine u Vukovaru biti, kao prošle, dvije kolone sjećanja, Zanoški se zauzeo da se ugledamo na slobodne zemlje svijeta te da na takve datume nema podjela i zauzeo se za zajedništvo, prenosi HRT.