Bernard-Henri Lévy

Kada se BHL (Bernard-Henri Levy) ili Be-Aš-eL, negdje pojavi, posjeti jednu zemlju, to nije nikad slučajno. On putuje po receptu, s vrećom riže pod ruku i to privatnim jetom, na «politički korektna» krizna žarišta, od Libije, preko Darfura i Ukrajine (istina je da ne kotira baš u arapskom svijetu), povoljna za širenje mainstream humanitarističkog katehizma, bez suviše kritike i rasprave.

Tako smo ga već odavno očekivali u Hrvatskoj iako je naša zemlja stabilna i «prosperitetna», da nam nešto kaže, da nas prosvijetli i zapita. Silazeći s Olimpa, poput srednovječnog Narcisa, u središte zagrebačke varoši između Griča i Kaptola, kao što je nedavno obasjao i Majdanski plac u Ukrajini, mogli smo ga uživo vidjeti, s vjetrom u kosi i legendarnom otvorenom «belom košuljom» kako uvjereno, u klasičnom srcedrapateljskom, humanitarističkom žanru, govori o imperativima demokracije, ljudskih prava i opreznosti prema mogućoj pojavi «kriptofašizma», neprijatelja koji nikada ne spava.

BHL, ikona salonske subverzije i Bobo generacije, je poznat po tome što uvijek traži službenog «neprijatelja» koji će mobilizirati cijeli dobromisleći zapadni civilizirani dobri svijet protiv lošeg neposlušnog, nazadnog i kriptofašističkog ostatka svijeta. Te proljetne večeri mogli smo čuti kako Europa od pada Berlinskog zida, ima stvarnog neprijatelja, Vladimira Putina, reinkarnaciju Benita Mussolinija, i tako došli do spoznaje da talijanski fašizam direktno vuče korijene iz stepske šamanističke ili panslavenske pravoslavne matrice i euroazijatske sibirske dubine.

Hvala ti BHL što si nas posjetio, bilo je i vrijeme, da smo i mi na ovim prostorima imali svog Putina, predsjednika Tuđmana, koji je od partizana i antifašista preko noći postao nacional-socijalist. Hvala ti također što si nam otkrio da je naš prvi predsjednik, zaslužan za uspostavu samostalne demokratske neovisne Hrvatske države, bio nacional-socijalist što je izazvalo veliko zanimanje povjesničara, politologa, novinara koji će sada godinama moći istraživati takvu ideološku filijaciju.

Izuzetno mi je drago što nitko nije na to reagirao jer s našom šutnjom dokazujemo kako smo visoko civilizirana i što je najvažnije uglađena građanska tolerantna zajednica. Rekao si da je on od partizana i antifašista postao nacionalsocijalist pa ako je to, a sigurno je iz tvojih usta, ozbiljno verificirano i pouzdano, to i potkrjepljuje istinit scenarij ratnih događaja 90-tih, u biti dokazuje da je neonacist Tuđman kriv za velikosprsku agresiju četnika i JNA na Hrvatsku, a s obzirom da je sljedbenik rasne nacional-socijalističke ideologije, on je taj koji je koncipirao za vrijeme kad je još bio na čelu povijesnog instituta ili negdje u hiži u rodnom Velikom Trgovištu, etničko čišćenje Hrvata u Baranji i cjelokupnoj tzv. SAO Krajini.

On je taj koji naručio Ćosićev Memorandum SANU, koji je kao glavni ideolog etničkog čišćenja naručio pokolj vlastitog naroda u Vukovaru, Škabrnji. Hvala BHL-u, sada je jasno. Milošević kao nacional-komunist optužen zbog genocida i odgovoran za Vukovar i genocid u Srebrenici, je bio beba u odnosu na hrvatskog fuhrera.

Jedino što nam je žao da nisi održao takav prosvjetiteljski govor na primjer u Vukovaru, na Ovčari, tamo gdje ostatak preživjelog pučanstva još uvijek traži svoje najmilije i još uvijek ne zna tko su bili agresor i tko žrtva?

Priznajem, mi Hrvati bolujemo od nacionalnog mazohizma. Već dugo nas nije ugledni stranac i veliki intelektualac tog kalibra podsjetio da smo genetski predodređeni genocidni narod koji se zajedno s nacional-socijalistom Tuđmanom borio protiv Miloševićevog antifašizma. Malo teže će biti objasniti našoj djeci da je prvi predsjednik Hrvatske bio nacional-socijalist jer to ne piše (još uvijek) u udžbenicima, ali ćemo raditi na tome.

Jedino što ne kužim je zašto bi jedan nacist uspostavio prve demokratske slobodne izbore, ukinuo verbalni delikt i oslobodio političke disidente iz Jugoslavije i kako to da je Tuđmanova nacionalistička tvorevina međunarodno priznata?

Mi smo kao narod dosta ograničeni, ili malo retardirani, a Hrvatska ima prisne odnose pa i neke srodnosti s plemenima Papua Gvineja, te nas treba svako toliko civilizirati, prosvjećivati izvana, da ne kažem lupiti po glavi, jer patimo od genetske klaustrofobije pa se svakog stoljeća malo pokoljemo sa susjedima. Zaboravih reći kako se BHL silno trudi ličiti Andre Malrauxu „speechwriteru“ i šaptaču generala De Gaullea, pa ipak zanima kako bi De Gaulle reagirao da mu je Malraux rekao kako je u stvari njegov pokret otpora relikt francuskog kolaboracionizma. Svakako, hvala, i tvoj nastup u najmanju ruku zavrjeđuje najskuplju hotelsku sobu ne u Pariškom Ritzu ( u Hrvatskoj još nismo u stanju izgraditi takav luksuzni hotel) u koji često navraćaš i pišeš svoje govore u ime gladne djece Darfura, ali možda ti se odužimo jednim besplatnim krstarenjem po Jadranu pod zastavnom humanitarne akcije, ne znam koje ali izmisliti ćemo nešto.

Autor: Jure Vujić