hum_na_sutli_v

Hum na Sutli – i to je jedno od lica Hrvatske. Ekipa HRT-ovog magazina Labirint obišla je to malo mjesto 50-ak kilometara sjeverozapadno od Zagreba i snimila priču o njegovim stanovnicima koje nije uništila hrvatska privatizacija. U Humu na Sutli stopa nezaposlenosti je oko 2 posto, natalitet je visok, tvrtke zapošljavaju cijele razrede.

Mala općina s velikom industrijom. Ovdje se od stakla živi već stoljeće i pol, ono je simbol mjesta, izvor egzistencije. Danas je u rukama Švicaraca. Vetropack Straža zapošljava 607 zaposlenika, proizvodi na tri staklarske peći 11 proizvodnih linija, 250 tisuća tona stakla ili 950 milijuna boca godišnje. Vlakom, tegljačima, pa čak i traktorima staklenke otpremaju iz Huma. Od proizvodnje 70 posto se izvozi, s tim da od tih 70 posto izvoza 80 posto se odnosi na prostor bivše Jugoslavije.

U blizini još jedno hrvatsko gospodarsko čudo. Malo je poznato da je svaka deseta boca u svijetu izašla baš iz humskoga kalupa. Ali i to da OMCO svake godine zaposli cijeli jedan razred metalaca iz Krapine. U vlasništvu su Belgijaca, rade u tri smjene, dobivaju 13. plaću. Prosječna neto-plaća 5500 kuna.

Razvijena općina, zaposleni ljudi, visok natalitet. Navala na vrtić, 60-ak djece na listi je čekanja. Rado bi se Humčani bavili i turizmom, ali zasad ne uspijevaju. Mali Tabor, spomenik kulture, danima se neuspješno prodaje u oglasniku. Na ruku im ne ide ni neriješeno pitanje granice.

I to je Hrvatska: općina sa snažnom industrijom, dobrim standardom, visokim natalitetom i gotovo bez nezaposlenih.

Cijeli video prilog pogledajte OVDJE.

Autor: F.Č./HRT
Foto: KKZ.hr