branko hrg hss seljak

HSS je danas na Obrtničkom sajmu u Karlovcu održao konferenciju za medije na kojoj su govorili predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg, potpredsjednica HSS-a i koordinatorica izbornog stožera za 7. izbornu jedinicu Marina Kolaković i predsjednik ŽO HSS-a Karlovačke županije Josip Kasun.

HSS-ovci su istaknuli kako je Maras je priznao da Vlada nema program za selo i poljoprivredu, te dodali kako vjerojatno nema ni program za poduzetništvo i obrt. “Maras se izgubio u resorima. Umjesto da razmišlja kako pomoći obrtima i poduzetništvu penje se na konje, ore polja i trguje budućim mandatima. Očito je shvatio da je bio loš ministar obrta i poduzetništva pa možda misli da bi svojim novostečenim znanjima jahanja i oranja bio bolji ministar poljoprivrede.”

“Na početku mandata Maras je najavljivao 50 tisuća novih radnih mjesta, a samo u resoru obrta nestalo je oko 30 tisuća starih radnih mjesta. Prema podacima HOK-a u razdoblju od 2011.-2015. nestala su 10 142 aktivna obrta. Obrtnici su očekivali da će u Ministarstvu poduzetništva i obrta dobiti podršku, no doživjeli su veliko razočaranje”, ističu iz HSS-a, te dodaju kako su obrtništvo i malo poduzetništvo za HSS u središtu gospodarskog razvoja što je u skladu sa politikom europskih pučana.

“Kako bi se poboljšao status obrtnika, potrebno je mijenjati porezne zakone, potrebno je novim obrtnicima dati oslobođenje od barem tri godine od plaćanja poreza. Obrtnicima koji uzimaju u naukovanje učenike potrebno je dati povećane naknade kako bi se mladi učili zanatu”, upozoravaju.

“Potrebno je reformirati školstvo i stimulirati upisivanje odličnih učenika u strukovna-obrtnička zanimanja, uvesti programe gdje će djeca i mladiti učiti da postanu obrtnici i mali poduzetnici”, zaključili su.