programska konvencija hsp as ante starčević ivan tepeš

HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) u subotu je na Programskoj konvenciji predstavio deset točaka svog gospodarskog programa, čime je započeo svoju kampanju za parlamentarne izbore.

“HSP AS kroz deset ključnih točaka našeg gospodarskog programa predlaže rješenja za izlazak zemlje iz krize i uskladit ćemo ga s gospodarskim programima ostalih koalicijskih partnera u Domoljubnoj koaliciji. Programskom konvencijom započinjemo i našu predizbornu kampanju”, rekao je predsjednik stranke Ivan Tepeš.

Istaknuo je da su u svom gospodarskom programu naglaske uz ostalo stavili na razvoj poduzetništva u zemlji, jačanje obitelji kao temelja društva i pomoći obiteljskom poduzetništvu, na razvoju energetike i obnovljivih izvora energije, boljem odgojno-obrazovnom sustavu, te poljoprivredi u kojoj žele u funkciju staviti 900.000 hektara neobrađenih površina, i u čemu bi se moglo zaposliti oko 30.000 ljudi. Tepeš je kazao i da HSP AS glavnim problemom u zemlji vidi iseljavanje mladih školovanih ljudi, te u padu nataliteta i mogućem demografskom slomu zemlje.

Kao jednim od rješenja za razvoj gospodarstva vide jače uključivanje iseljeništva u hrvatsko gospodarstvo, pri čemu bi se za bolje povezivanje iseljeništva s domaćim poduzetnicima pod hitno trebalo uspostaviti ministarstvo iseljeništva. “Programska konvencija odgovor je svima koji tvrde da je pravaštvo mrtvo, potrebno je i danas. Pravaštvo je ono što mi radimo danas, a ne ono što neki pokušavaju postrojavanjima i slikama koje narušavaju ugled pravaštva”, kazao je.

Izrazio je nezadovoljstvo što su mediji, posebno HTV kao javna televizija, veći interes pokazali za postrojavanje stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, nego na njihovo predstavljanje gospodarskog programa kojim žele Hrvatsku izvući iz teške gospodarske situacije.

programska konvencija hsp as ante starčević ivan tepeš

Predstavljajući neke od smjernica gospodarskog oporavka, Dražen Majstorović istaknuo je da bi se odmah trebalo početi raditi na jačanju konkurentnosti zemlje, određivanju strateških investicija, kako bi Hrvatska sustigla razvijene zemlje. Uz to, jedno od rješenja vidi i u boljem iskorištavanju rezervi koje postoje u državnim tvrtkama s kojima bi se, smatra, mogli postići puno bolji rezultati nego sada.

Poduzetnik Dario Marenić, predstavljajući projekt “Hrvatska, prijatelj poduzetniku”, ustvrdio je da je za bolji razvoj poduzetništva u zemlji potrebno riješiti problem korupcije te promjeniti rad Hrvatske gospodarske komore, kako bi bila više od pomoći gospodarskoj diplomaciji u pokretanju “gospodarske ofanzive”. Marenić se uz ostalo zalaže da se poduzetnicima koji dođu u probleme omogući “druga prilika”, tako da ima država pomogne i, primjerice, uđe u vlasnički odnos, a ne da ih odmah blokira.

“Nakon što bi poduzetnik izašao iz problema mogao bi otkupiti svoj udio”, kazao je. Marenić se zauzima i za bolju potporu mladim inovativnim ljudima koji žele osnivati svoje tvrtke. Rješenja vidi u prestanku kontinuiranih promjena propisa, te da se strane banke u Hrvatskoj ‘natjera’ da razvojne projekte financiraju po kriterijima i kamatama koje su i u njihovim domicilnim zemljama.

Prije početka Konvencije vodstvo HSP AS-a je zajedno s vodstvom strateškog partnera HČSP-om u povodu 119. obljetnice smrti Ante Starčevića položilo vijence i zapalilo svijeće na njegovu grobu u Šestinama.