hsp as ivan tepeš rudolf dvorski kaznena prijava rohatinski vujčić franak

U srijedu u prostorijama Hrvatskog sabora čelnici Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević održali su konferenciju za novinare kako bi obavijestili hrvatsku javnost kako će HSP AS podnijeti kaznenu prijavu protiv bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i aktualnog guvernera Borisa Vujčića jer su omogućili bankama da valutnom klauzulom u švicarskom franku oštete oko 60 tisuća građana kojima imaju kredite vezane uz ovu valutu.

Predsjednik HSP AS prof. Ivan Tepeš izjavio je kako su bivši i sadašnji guverner nečinjenjem doveli do sadašnjeg problema s francima. “HNB nije djelovao sukladno svojim ovlastima, jer da jest, mogao je spriječiti plasiranje kredita u francima. Da je HNB htio, mogao je poduzeti niz mjera, jer ono nije samo tijelo koje upozorava, nego koje treba spriječiti potencijalno opasne situacije iz svojih ovlasti”, naglasio je prof. Ivan Tepeš.

Zamjenik predsjednika Rudolf Dvorski istaknuo je kako je glavni problem valutna klauzula s kojom se Hrvatska odrekla svog monetarnog suvereniteta. “HNB ne smije biti pasivni. Dopuštanje valutne klauzule u švicarcima je krajnje špekulativan i protuzakonit čin, posebice jer ti švicarski franci nikada nisu ušli u Hrvatsku, ti krediti nisu imali pokriće u francima, znači bili su u kunama, a danas građani ispaštaju zbog nemara vlada i HNB-a”, kritizirao je Rudolf Dvorski koji je isto tako podsjetio kako je prema Kaznenom zakonu nečinjenje također kazneno djelo koje se može kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina, a u slučaju da je tim nečinjenjem počinjena znatna šteta kazna zatvora raste na razdoblje od jedne do deset godina.

“Umjesto da banke budu pokretač razvoja, one su grobari hrvatske budućnosti. Mi u HSP AS zbog svega toga vjerujemo kako postoji osnovana sumnja da su ostvarena sva obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pa tražimo od DORH-a da pokrene kazneni postupak protiv dva čelna čovjeka HNB-a”, zaključio je Rudolf Dvorski naglasivši kako će HSP AS kaznenu prijavu predati do kraja ovog tjedna ili početkom sljedećeg.

Iz HSP AS-a poručili su također da podupiru subotnji prosvjed udruge Franak te pozivaju sve građane da im se na prosvjedu u Zagrebu i pridruže.