hrvoje hribar, havcFoto: HRT

Hrvoje Hribar podnio je ostavku na dužnost ravnatelja Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC) koju je Upravni odbor jednoglasno prihvatio.

Hribar je ostavku podnio na konstituirajućoj sjednici novog Upravnog odbora HAVC-a nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije o radu Centra.

Novinarima je nakon sjednice rekao da poštuje mišljenje Državne revizije, bez obzira na to što se on osobno i HAVC s njome ne slažu, te kako nije želio da djelatnost Centra pati zbog nastalih okolnosti. “U toj se kampanji goebbelsovski ponavljaju laži koje se onda prenose na moje ime, na čitavu ustanovu, na čitavu zajednicu, na najmoralnije i najvrednije sudionike hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva i, na kraju, i na sam hrvatski film kao na nešto negativno”, ustvrdio je Hribar.

“To je jedna maligna, toksična situacija. U nesigurnoj nadi da će moje odstupanje umanjiti takvo jedno stanje, ja se rado povlačim. Državna revizija jedna je ozbiljna ustanova RH koja ima određeni međunarodni ugled i, bez obzira što ja mislim u svojoj analizi ili što je stav HAVC-a o tom nalazu, je li moja zemlja u pravu ili krivu, pokušavam se savjesno postaviti prema tome”, poručio je.

Ocijenio je kako su okolnosti za čitavu hrvatsku audiovizualnu industriju “zaista ozbiljne”, no činjenica da je Upravni odbor odlučio da njegovo povlačenje nastupa nakon sljedeće sjednice, odnosno, za desetak dana, omogućit će da se tranzicija i osnovno poslovanje pokušaju maksimalno zaštititi.

Jedan od zaključaka Upravnog odbora također je i privremena obustava isplate svih programskih sredstava do imenovanja v.d. ravnatelja, no to se neće negativno odraziti na rad HAVC-a, ustvrdio je nadalje Hribar, budući je riječ o vrlo kratkom razdoblju tijekom kojega se neće ići u alokacije programskih sredstava. Sjednica upravnog odbora zakazana je za 10 dana kada će se također raspisati natječaj na novoga ravnatelja.

Član Upravnog odbora Ivan Kujundžić istaknuo je kako je Odbor Hribarovu ostavku prihvatio u ozračju dijaloga, pojasnivši kako bi, da nije Hribar sam tako postupio, Odbor temeljem nalaza Državne revizije bio primoran pokrenuti postupak njegova razrješenja. “Ovo je najbezbolnije rješenje, a čini se i u ovom trenutku najsretnije”, ocijenio je.

Članica Odbora Gabrijela Krmpotić Kos kazala je kako će Odbor sljedećih desetak dana iskoristiti kako bi što profesionalnije pripremio primopredajni zapisnik, te je stoga zatražio svu potrebnu dodatnu dokumentaciju. “U donošenju svih odluka surađivati će i koordinirati se s nadležnim ministarstvom”, rekla je.

Državna revizija dala je nepovoljno mišljenje o radu HAVC-a. Među ostalim, sporno je Hribarovo raspolaganje novcem na temelju zaključenih ugovora, u iznosima većim od 50 tisuća kuna bez odluke Upravnog odbora, a za iznose veće od 200 tisuća kuna bez odobrenja osnivača, Ministarstva kulture.

Nedavno je Koordinacija braniteljskih udruga podnijela kaznenu prijavu protiv Hribara i još pet osoba, među kojima su i umjetnički savjetnici. Prijavljeni su zbog zloporabe položaja i ovlasti pri odabiru filmova koje je HAVC sufinancirao. Hribar sve optužbe odbacuje.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata upozorili su na dijelove izvješća kojima Državni ured ozbiljno prekoračuje svoje ingerencije. Priopćenje DHFR-a i HRUP-a pročitajte ovdje: Priopcenje – reagiranje na revizijsko izvjesce – HAVC.docx

Izvor: Sloboda.hr/HRT