hrvatski učenici u srbiji velikosrpska propaganda udžbenici

Dok je u tijeku sve glasnija kampanja u kojoj se, navodno, sve više krše manjinska prava Srba u Hrvatskoj, teže se dolazi do informacija kakvo je stanje s ionako malobrojnom hrvatskom manjinom u Srbiji, točnije, u Vojvodini. Prema Sporazumu o normalizaciji odnosa između Hrvatske i SR Jugoslavije, obje države obvezale su se na temelju načela reciprociteta štititi kulturni integritet etničke manjinske zajednice – Hrvatska za Srbe, a SR Jugoslavija za Hrvate.

Srbija kao pravna sljednica SR Jugoslavije uvela je od školske 2002./2003. godine mogućnost prema kojoj pripadnici hrvatske manjine imaju nastavu na hrvatskom jeziku kao dio redovitog sustava.

Međutim, Srbija nije ispunila obveze i tiskala udžbenike za hrvatsku nastavu, a dugogodišnji problem riješen je tek 2014. godine. Tada je Hrvatsko nacionalno vijeće, krovna udruga zadužena za pitanja hrvatske manjine u Srbiji, pa takao i za udžbenike, tražila i dobila od Republike Hrvatske (Ureda za Hrvate izvan RH i MVP) sredstva te je 2014. godine priredila udžbenike, kojima se učenici u hrvatskim razredima služe u nastavi.

Međutim, iako je Republika Hrvatska izdvojila sredstva, što je bivši predsjednik Josipović u hrvatskim medijima prikazivao kao veliki uspjeh, prava istina je u tome da Hrvati nisu mogli odlučivati o sadržaju, osim u nekim nebitnim dijelovima, kao što su narodni običaji ili folklorna tematika. Povijesne teme, pogotovo one prijeporne, morale su biti doslovno prevedene sa srpskog jezika iz srpskih udžbenika. Drugim riječima, Republika Srbija je postavila uvjet da hrvatska manjina u Srbiji, na nastavi koja se izvodi na hrvatskom jeziku, povijesne, identitetske i kulturne teme mora učiti iz udžbenika u kojima su tekstovi prožeti velikosrpskom ropagandom. Sve to financirali su hrvatski porezni obveznici.

[photomosaic ids=”16762,16763″]

 
A tekstovi su “uobičajeni”: U Jasenovcu je stradalo 700.000 Srba, kardinal Stepinac je prekrštavao pravoslavne Srbe, Srbija je imala 2 antifašistička pokreta – četnički pod vodstvom Draže Mihailovića i partizanski pod vodstvom Josipa Broza Tita. I tako dalje.

Sadašnja situacija nije do kraja riješena

Stanje oko udžbenika trenutno izgleda ovako: za osnovne škole HNV je osigurao udžbenike koji propagiraju velikosrpsku politiku (na hrvatskom jeziku) a Hrvatska je to platila. Za srednje škole djeci nisu dostavljeni udžbenici, iako su odobreni i postoje, nego se služe srpskim. Sva djeca koja pohađaju hrvatske razrede slušaju 3 sata tjedno predmet Srpski kao nematernji jezik.

Roditelji koji upisuju djecu u hrvatske razrede kako bi očuvala barem dio vlastitoga identiteta sve više strahuju da će taj identitet biti ugrožen zbog ovakvih stvari.

Izvor: Narod.hr

>>> EKSKLUZIVNO: Dr. Stjepan Razum otkrio veliku prijevaru u Jasenovcu, DORH mora pokrenuti istragu!