hrvatska zastava lenta zakon

Nastojanja prve hrvatske predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović da vrati dostojanstvo hrvatskom identitetu kulture očituje se u njezinu odnosu prema simbolima kulture zaštićenim hrvatskim zakonom, koji se uvelike na žalost devastirao u mandatima zadnje dvojice hrvatskih predsjednika. Jednako kako je hrvatski identitet kulture sustavno uništavan zatiranjem obveze predsjednika da za svečanih događanja nosi predsjedničku lentu jednako se tako zatirao i odnos državljana Republike Hrvatske prema zastavi i grbu.

Veliki narodi, poput Amerikanaca, Engleza i Francuza, svoju su zastavu učinili prepoznatljivim brendom i poželjnim suvenirom. Pogledajte kolika mladež na odjevnim predmetima nosi zastave ovih triju velikih država, a pri tomu se nitko od njih ne proziva za nacionalizam, primitivnost i barbarstvo što je slučaj sa svakim onim pojedincem koji se ima potrebu zaodjenuti hrvatskom zastavom i hrvatskim grbom.

Isticanje državne zastave u svakoj kulturnoj i civiliziranoj sredini oznaka je poštovanja prema samoj instituciji države, ali i njezinoj povijesti, baštini, kulturnom nasljeđu i svim onim pripadnicima istog podneblja koji su ga izgrađivali. Uspije li Hrvatska vratiti ugled svojim kulturnim simbolima vratit će dostojanstvo mladeži koja odrasta u njezinim državnim granicama. Ujedno će pokazati kako u Hrvatskoj žive državljani koji od samih sebe očekuju vrlo jasne moralne i etičke vrline – lojalnost, marljivost i radišnost.

Trenutak inauguracije prve hrvatske predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović pravi je trenutak za novu provedbu vrijedećeg nam Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske ali i zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Isticanjem zastave Republike Hrvatske na pročeljima stambenih zgrada, obiteljskih kuća, javnih objekata i institucija stvorit će svečano ozračje, ali državotvorno ozračje koje nam nedostaje cijelo proteklo desetljeće i pol.

Pri tomu je bitno istaknuti da je isticanje zastave i skrb o zastavi, grbu, himni i lenti pravo i obveza svih hrvatskih državljana i da ovom prigodom dobivamo novu mogućnost izgrađivati vlastito dostojanstvo nacije kulture neovisno o stranci kojoj pripadamo ili političkom uvjerenju za koje se zalažemo.

Isticanje državne zastave potvrda je pripadnosti hrvatskom podneblju, ali i potvrde opstojnosti države u kojoj živimo. Učinimo to za početak 15. veljače 2015. godine.

Autor: Ivan Raos