zastava rh republike hrvatske hrvatska dan neovisnosti

Hrvatska slavi Dan neovisnosti u sjećanje na 8. listopada 1991. godine. Tada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državnopravne veze na temelju kojih je Hrvatska, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama, tvorila dotadašnju SFRJ.

Ta je značajna odluka donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Provedba odluke odgođena je za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja te zahtjeva Europske zajednice, koja je tzv. jugoslavensku krizu pokušala riješiti mirnim putem.

Sabor je odluku donio na sjednici koja nije održana u zgradi Sabora, već u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Naime JNA je dan prije oko 15 sati, odmah po isteku tromjesečnog moratorija, raketirala Banske dvore kako bi likvidirala tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana te članove vlade i parlamenta. U tom je napadu jedna osoba poginula, a četiri su lakše ozlijeđene.

Sabor Republike Hrvatske povijesnom je odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

U prigodi obilježavanja Dana neovisnosti održat će se svečana sjednica Hrvatskoga sabora. Tijekom polusatnog trajanja intonirat će se himna Republike Hrvatske, odati počast minutom šutnje preminulim hrvatskim braniteljima, a uzvanicima će se obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Svečana sjednica završit će “Odom radosti” u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije.

Bez obzira na to koliko je Hrvatska danas (ne)ovisna, svim čitateljima želimo sretan i blagoslovljen Dan neovisnosti!

Uredništvo