transplatacija

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je u Splitu kako je Hrvatska prvak svijeta u presađivanju i darivanju organa, te je pozvao na širenje ideje o humanoj važnosti darivanja organa. Izvijestio je da se godišnje u Hrvatskoj obavi oko 40 transplatacija srca te oko 120 transplatacija jetara i gotovo 350 transplatacija bubrega, prenosi HRT.

Novinarima je izjavio kako je prije desetak godina u Hrvatskoj na listi čekanja za transplataciju bubrega bilo 1.200 osoba, a sada ih je na toj listi oko 200. ‘Najviše se čeka na transplataciju bubrega zato što za presađivanje tog organa treba, pored uobičajene procedure, i HL atipizacija. Dakle, treba biti velika podudarnost za razliku od jetara i srca gdje je dovoljna podudarnost krvne grupe’, pojasnio je Ostojić. Najavio je kako će se i u splitskom KBC-u početi realizirati program transplatacije organa, podsjetivši kako je zbog toga na zamolbu Ministarstva zdravlja u splitskom KBC-u od lani angažiran istaknuti kardiokirurg Vedran Ćorić.

Podsjetio je kako je s ministrima zdravlja Crne Gore i BiH potpisao ugovore o suradnji u transplataciji organa te je prošli tjedan na zagrebačkom Rebru jednoj pacijentici iz Crne gore, majci troje djece, presađena jetra nakon čega se ona osjeća dobro i u idućih nekoliko dana bit će puštena kući. Takvih je presađivanja, dodao je, na Rebru bilo i na pacijentima iz BiH, a najavio je da će sličan ugovor potpisati i s Ministarstvom zdravlja Makedonije. Potvrdio je da osobno ima donorsku karticu.

Ostojić je u Galeriji Fotokluba Split otvorio je izložbu ‘Novi život na dar’, na kojoj su izloženi najuspješniji foto-radovi na temu darivanja organa, u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa.

Izvor: HRT
Foto: rtl.hr