snijeg u hrvatskoj

Snijeg je počeo padati još sinoć pa se tijekom noći u mnogim krajevima Lijepe naše stvorio podeblji snježni pokrivač. Zbog toga se otežano prometuje u većem dijelu zemlje.

Na autocesti A2 Zagreb – Macelj za sva vozila zatvorena je dionica između čvorova Zabok i Zaprešić u smjeru Zagreba, zbog prepriječenog teretnog vozila na 24. kilometru. HAK vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Najviše snijega ima u zapadnim dijelovima zemlje: u Zagrebu i Zagorju dvadesetak centimetara, ali i u unutrašnjosti Dalmacije. U Imotskom je izmjereno 25 centimetara, u Slavoniji desetak. Zbog toga se otežano prometuje u većem dijelu zemlje. Putovanja ne preporučuju, a posebno ne bez zimske opreme

U jutarnjim satima počeo je padati gust snijeg nošen jakom burom na području Plitvičkih jezera, Donjeg Lapca, Vratnika i Baških Oštarija. Palo ga je samo nekoliko centimetara, no nošen jakim vjetrom otežava promet koji je u jutarnjim satima na svim važnijim ličkim cestama vrlo slab. 70 ralica Lika cesta od jutros čisti i posipa prometnice, a na dionici jadranske magistrale od Senja do Marije Magdalene zatvoren je promet za 1. i 2. skupinu vozila zbog jake bure. Temperatura u Lici jutros je dva stupnja ispod ništice.

snijeg u hrvatskoj

Od ponoći pada u Dalmatinskoj zagori, u zaleđu Splita, Klisu te na širem području Sinja i Imotskoga, a na području Vrgorca i Kamenskog ima ga 30 centimetara. Proglašeni su zimski uvjeti, a ralice čiste i posipavaju ceste.

Obilan snijeg najavljivao se i u Kninu, kao i orkanski udari bure, do čak 130 kilometara na sat. Meteoalarm je čak izdao crveno upozorenje. No, u Kninu, kako doznajemo, zasad nema snijega ni vjetra.

Za Karlovac, Gospić, Zagreb, Rijeku i Dubrovnik izdano je narančasto upozorenje.

U Zagrebu Zimska služba radi cijelu noć. Pada gust snijeg. Posipavaju se ceste i čiste tramvajske pruge. Promet teče sporije, ali bez zastoja. Srećom, nedjelja je i nije radni dan, pa bi se mogao izbjeći prometni kaos. Smirivanje se očekuje potkraj dana.

Izvor: HRT/Index