roman leljak Ivan Maček Matija slovenija

Tragom vijesti iz Bujice kako je u Kočevskom Rogu ozloglašeni likvidator Ivan Maček-Matija dobio spomenik slovenski istraživački novinar Roman Leljak za portal Dirktno.hr potvrdio je tu informaciju.

Leljak je rekao kako se u početku nadao kako je to lokalni incident, međutim kada je stigao u Kočevski Rog uvidio je kako je spomenik otkrilo službeno izaslanstvo Vojske Slovenije.

“Ne mogu vam nešto puno reći osim da su parlamentarni poslanici Janšine SDS i Udruge za vrednovanje slovenske samostalnosti (jedna od slovenskih veteranskih udruga op.a) osudile ovaj čin, a nadam se kako će se u Hrvatskoj naći snage za jaku prosvjednu notu, zato što je Ivan Maček Matija odgovoran za smrt tisuća Hrvata”, naglasio je Leljak.

Podsjetimo, Ivan Maček-Matija, bio je slovenski komunist, odgojen u sovjetskim komunističkim kampovima. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije robijao je u Sremskoj Mitrovici. Kasnije se priključio partizanima. Prilikom oslobađanja Slovenije izravno je izdavao zapovijedi za ubijanje vojnika poraženih sila, ali i civila bez suda. Odgovoran je za smrt tisuća Hrvata na Križnom putu. Nakon rata obnašao je funkcije u socijalističkoj Sloveniji i Jugoslaviji. Umro je 1993. godine.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr