blanka vlašić

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić osvojila je brončanu medalju u skoku u vis na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru s preskočenih 197 cm.

Pod injekcijama protiv bolova, vidno šepajući i gotovo na rubu snaga, Blanka je načinila pravi podvig osvojivši broncu nakon što je u Pekingu 2008. bila srebrna. Zlato je osvojila Španjolka Ruth Beitia sa 197 cm, koliko je preskočila i drugoplasirana Bugarka Mirela Demireva.

Blanka je tako na sjajan način zaokružila hrvatsku olimpijsku priču u Rio de Janeiru osvojivši deseto odličje pri čemu drugu broncu nakon pet zlata i tri srebra.

Ana Šimić, druga Hrvatica u skoku u vis, nije izborila finale.

Blanka je postala tek sedma atletičarka koja je od 1928., kada se ženski vis našao na programu Igara, osvojila dvije medalje. Do sada su to uspjele samo Iolanda Balas (dva zlata), Ulrike Meyfarth (dva zlata),Sara Simeoni (zlato i srebro), Stefka Kostadinova (zlato i srebro), bCloete (dva srebra) i Ana Čičerova(zlato i bronca).

Blanki su to bile četvrte olimpijske igre. U Sydneyju je nastupila kao 16-godišnjakinja osvojivši 17. mjesto s preskočenih 192 cm. U Ateni 2004. je zauzela 11. mjesto preskočivši 189 cm, a četiri godine poslije u Pekingu je bila druga sa sjajnih 205 cm. U Kinu je stigla kao svjetska prvakinja iz Osake. Preskočila je 205 cm, ali to nije bilo dovoljno za zlato. Istu visinu, ali iz manje pokušaja svladala je Belgijka Tia Hellenbaut. Blanka je jedina visašica u povijesti koja je na nekim OI preskočila 205, a nije osvojila zlato. U Londonu nije bila zbog ozljede. Nažalost, ni u Rio de Janeiro nije došla posve zdrava, no ipak je osvojila medalju.

U finalu je nastupilo čak 17 atletičarki koje su preskočile normu. Sve su bile uspješne i na početnih 188 cm, no šest ih je rušilo u prvom pokušaju među kojima je bila i naša Blanka. Međutim, na 193 cm je otpalo pet djevojaka. Blanka je ponovo rušili u prvom pokušaju, no drugi skok je bio ispravan.  Blanka je u drugom pokušaju preskočila i 197 cm, a tu su visinu preskočile još samo tri djevojke Španjolka Ruth Beitia, Bugarka Mirela Demireva i Amerikanka Chaunte Lowe. Blanka je uoči sljedeće visine na dva metra držala treću poziciju iza vodeće Španjolke i druge Demireve. Kako dva metra nije preskočila nijedna djevojka poredak se više nije mijenjao.

REZULTATI:

1. Ruth Beitia (Špa)                              197
2. Mirela Demireva (Bug)                     197
3. BLANKA VLAŠIĆ (HRV)                     197
4. Chaunte Lowe (SAD)                        197
5. Alessia Trost (Ita)                              193
6. Levern Spencer (SL)                          193
7. Marie-Laurence Jungfleisch (Njem)  193
7. Sofie Skoog (Šve)                              193
9. Kamila Licwinko (Polj)                       193
10. Morgan Lake (VB)                            193
10. Inika McPherson (SAD)                    193
10. Irina Geraščenko (Ukr)                     193
13. Vashti Cunningham (SAD)               188
13. Svetlana Radzivil (Uzb)                    188
13. Airine Palsite (Lit)                             188
16. Desiree Rossit (Ita)                          188
17. Alyxandria Treasure (Kan)               188

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Guliver Image/Getty Images