karolina

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman donio je odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu novinarki Karolini Vidović Krišto zbog osobito teške povrede radne obveze, što su oštro osudili sindikati na javnoj radioteleviziji te Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) koji je izvanredni otkaz zbog vrijeđanja ravnatelja nazvao napadom na slobodu govora i medija.

Odluku o izvanrednom otkazu zbog osobito teške povrede radne obveze Vidović Krišto donesena je 5. siječnja, a radni bi joj odnos, bez obveze poštivanja potpisanog otkaznog roka, trebao prestati dostavom otkaza. Radmanova odluka uslijedila je nakon što je Vidović Krišto 22. prosinca e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku čiji je u naslov glasio ‘u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju’.

Kako stoji u odluci o otkazu, iako je osnovna svrha ove poruke trebala biti prijedlog izmjena i dopuna Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT te prijedlog izmjena Općih pravila o radu i ponašanju, ista je iskorištena za uvredljive komentare na račun glavnog ravnatelja, prenosi Narod.hr.

“U priloženoj poruci se Gorana Radmana prikazuje kao osobu koja nije u stanju razumjeti demokraciju, demokratske uzuse, slobodu čovjeka i ljudska prava te bi se glavnom ravnatelju trebalo pomoći da se oslobodi svih javnih funkcija koje nije u stanju obnašati”, piše u odluci o otkazu. Navodi se i da je novinarka glavnog ravnatelja omalovažava i vrijeđa kao osobu koja je svoja iskustva i poimanje države, ali i nacionalnih medija stjecao u režimu koji je kao totalitaran osuđen pa je razumljivo da nije u stanju razumjeti demokraciju, slobodu čovjeka i ljudska prava. Uz ime glavnog ravnatelja veže se bivša totalitarna SFRJ i njegovo rukovođenje tadašnjom RTV Zagreb.

“Na navedeni je način radnica omalovažavala i vrijeđala glavnog ravnatelja HRT-a pa to predstavlja osobito tešku povredu radne obaveze uz važnu činjenicu i kada uz uvažavanje svih okolnosti i interesa ugovornih stranaka nastavak njenog radnog odnosa kod poslodavca nije moguć”, stoji u odluci.

Prije izvanrednog otkazivanja ugovora o radu Vidović Krišto se u pisanom očitovanju Radmanu ispričala ukoliko ga je osobno povrijedila, ističući da nije zaslužila sankcije, a kamoli najtežu mjeru, izvanredni otkaz.

Na otkaz novinarki Vidović Krišto dosad su reagirali Sindikat slike i tone HRT-a i Koordinacija sindikata HRT-a u funkciji Radničkog vijeća. U Koordinaciji sindikata smatraju da kvalifikacije iz internog dopisa koje je poslala Karolina Vidović Krišto “nipošto ne mogu biti teška povreda radne obaveze”, a u Sindikatu slike i tona HRT-a da je “nezamislivo da se u demokratskom društvu i dalje zabranjuje sloboda mišljenja i izražavanja misli”. Taj je sindikat upozorio i da je Vidović Krišto bila nezadovoljan internim aktima HRT-a jer joj je na temelju njih ranije zabranjeno gostovanje u emisiji Hrvatskog katoličkog radija “Zašto vjerujem”, iako je tvrdila da tamo neće govoriti u ime HRT-a, nego u svoje osobno.

Otkaz HRT-ovoj novinarki oštro je priopćenju osudio i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. “U trenutku kada se cijeli svijet zgraža nad pokušajem da se mecima i ubojstvom francuskih novinara zaustavi sloboda govora, HHO stavlja na uvid javnosti dokumete iz kojih je vidljivo da se u Hrvatskoj sloboda medija pokušava zaustaviti i na drugi način. Puno sofisticiranije, ‘izvanrednim otkazima’”‘, piše u priopćenju HHO-a.

Na HRT-u još nema službene reakcije o otkazu novinarki Vidović Krišto, no neslužbeno je potvrđena odluka o uručenom izvanrednom otkazu.

Vidović Krišto široj je javnosti postala poznata početkom 2013. nakon što je kao urednica ukinute emisije za dijasporu “Slika Hrvatske” suspendirana zbog emisije pod naslovom “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”. Majka je četvero djece, od koji je najmlađe 18 mjeseci.