hrt krediti

HRT je poput Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) svojim zaposlenicima dodjeljivao stambene kredite po povlaštenim kamatnim stopama. Za razliku od HBOR-a u kojem je ta praksa trajala do danas, na HRT-u kažu da je postojala samo 1995. godine i da je iste godine i prekinuta. Međutim podaci kojima raspolažemo govore da su se krediti dijelili i nakon te godine.

Tportal je došao u posjed dokumenta iz kojeg je vidljivo da su stambeni krediti dodijeljeni po odluci tadašnje uprave za 111 djelatnika, od kojih neki danas više ne rade na HRT-u. Neki su otišli u druge kuće, neki su dobili otkaze…

Krediti su davani po stopi od jedan do pet posto, a na HRT-u kažu kako su svi odobreni na rok od 30 godina, što bi značilo da se moraju vratiti 2025. godine. Ukupna svota odobrenih kredita koji su tada bili u njemačkim markama, danas pretvorena u eure iznosi 2,57 milijuna eura.

Najveći pojedinačni dodijeljeni kredit iznosi 61 tisuću eura uz kamatu od pet posto, slijedi nekoliko iznosa od 51 tisuću eura uz kamatu od dva posto, dok su svi ostali ispod pedeset tisuća eura. Neki su zaposlenici podizali i po dva kredita, ali ni u tim slučajevima dodijeljeni iznosi nisu prelazili 50 tisuća eura.

Tportalov izvor s Prisavlja navodi kako dobar dio podignutih kredita nije iskorišten za ono čemu je bio namijenjen – stambeno zbrinjavanje i adaptaciju stambenog prostora – već da su se kreditima kupovali automobili i razne druge stvari te da HRT svoje tražbine nije pravilno osigurao upisom zaloga u zemljišne knjige jer to nije ni mogao, s obzirom na to da se stanovi nisu ni kupovali. Uz to, navodno se dio kredita ne vraća uredno, a dio nikako.

Na prvotni upit Tportalovog novinara ima li dužnika koji ne podmiruju svoje kreditne obveze, na HRT su tek šturo odgovorili da je “sadašnje Ravnateljstvo poduzelo je sve potrebne radnje u vezi naplate nenaplaćenih dospjelih potraživanja, što u nekim slučajevima znači i pokretanje ovršnih postupaka”.

Drugim riječima, da se iščitati da je informacija kojom raspolažemo točna. Međutim, u daljnjoj korespondenciji s Prisavljem odakle smo tražili odgovore na dodatna pitanja, s HRT-a su naveli da se “krediti uredno vraćaju i Ravnateljstvo vodi brigu o naplati”. Što je točno, na HRT-u ili ne znaju ili iz nekog razloga pokušavaju prikriti, a možda samo ne znaju što radi desna, a što lijeva ruka.

Krediti su, kao što smo već naveli, dodijeljeni 1995. godine. HRT je do 6. veljače 1995. godine vodio Antun Vrdoljak, a nakon njega u direktorsku fotelju, na samo godinu dana, zasjeo je novi HDZ-ov kadar Ivan Parać, čovjek s leptir mašnom koji je volio WC papir i skupu odjeću koja ga je godinama kasnije, zbog malverzacija u tih godinu dana, dovela s još nekoliko djelatnika HRT-a na optuženičku klupu.

Izvor: tportal