Iz Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) reagirali su na govor Ivana Fumića, članu Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista na njegov govor na proslavi na Petrovoj gori. Priopćenje HOS-a, koje potpisuje predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić, prenosimo u cijelosti:

“Govoreći na proslavi na Petrovoj Gori Ivan Fumić je, u ime SABA, iskazao žalost za Jugoslavijom nesretan što su mu ‘nakon 45 godina kojekakvi idioti, ustaše i bitange, upropastili  državu’.

Mi pripadnicu HOS-a, u jednom se slažemo s Fumićem. Hrvatski branitelji, u koje pripadaju i Hrvatske obrambene snage (HOS), upropastili su njegovu državu. I sretni smo zbog toga. Mi slavimo, a vi Fumiću plačite. Vi kukate slaveći zločin, mi se radujemo jer slavimo slobodu.

Fumić je na Petrovoj Gori 1991. godinu usporedio s 1941., nahvalio bivšu državu, komunizam i socijalizam.

‘Gradili smo socijalizam, a onda su nakon 45 godina došli karijeristi, sebičnjaci i kojekakvi idioti i upropastili  nam državu. Došle su kojekakve ustaše i bitange izvana i ponovili 1941. godinu’.

Što reći čovjeku koji hrvatske branitelje naziva ‘bitangama i idiotima’. Citirati riječi Vlade Gotovca iz govora majkama u Zagrebu: ‘Umrijet ćeš u pustoši vlastitog srca…’.  U stavovima Ivana Fumića i  generala JNA Andrije Rašete o hrvatskim braniteljima nema bitne razlike.

Danas znamo dugo prešućivanu istinu da je ulazak partizana u Zagreb 8. svibnja 1945.  tragičan dan hrvatske povijesti jer je u mnogo čemu sličan ulasku JNA u Vukovar kad su izvukli ranjenike iz bolnica počinili masovne zločine. Samo što je u Zagrebu bilo na desetine Ovčara pa su razmjere tragedije još veće.

Tragovi zločini vuku se do Bleiburga i nazad, kroz Križne putove pa ni danas s pouzdanošću ne znamo koliko je vojnika i civila stradalo na tim marševima smrti.

Da smo mi kao narod i država bili oslobođene 1945. ne bi se trebali oslobađati 1995. u akcijama Bljesak i Oluja. Hrvatska vojska u tim akcijama pokazala da je najbolji proizvod hrvatskog naroda u njegovoj povijesti.

U svijesti Ivana Fumića ne postoji mjesta za poštivanjem ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava. U njihovoj kulturi nema mjesta uspomenama na pobijene u stravičnim zločinima koje je počinila vojska i ideologija kojoj je on pripadao.

Istina je preduvjet svake pomirbe, a u svijesti Ivana Fumića nema mjesta za istinu.

Kad bi se na trenutak mogli  spustiti na Fumićevu razinu mirne duše bi mu mogli odgovoriti: ‘Fumiću, tko te jebe! Kukaj i plači! Mi smo ponosni na Domovinski rat. Ti zagovaraš i slaviš zločin, a mi slavimo slobodu’. Što drugo reći čovjeku za koga su hrvatski branitelji ‘kojekakve bitange i idioti’.”

Izvor: Sloboda.hr