barcelona, teroristički napad, islamska država, video

Strašan teroristički napad u središtu Barcelone. Prema posljednim informacijama, poginulo je 13 ljudi, a više od 100 ranjeno kada se poslijepodne kombi zaletio u pješake u poznatoj turističkoj ulici Rambla. Islamska država je preuzela odgovornost za napad, objavila je novinska agencija te islamističke skupine Amaq.

Predsjednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont rekao je da su uhićena dvojica osumnjičenih i da stanovnici glavnog katalonskog grada dolaze u bolnice darovati krv. Zasad je nepoznato koliko je počinitelja sudjelovalo u napadu kombijem na pješake u središtu Barcelone.

Novine La Vanguardia prenijele su da su jednog od potencijalnih napadača policajci ubili u predgrađu Barcelone. U međuvremenu je katalonska policija na Twitteru objavila da je vozač pregazio dvojicu policajaca na kontrolnoj točki u Barceloni, no zasad je nejasno je li taj incident povezan s ranijim napadom u središtu grada.

Zasad nepoznato ima li Hrvata među stradalima u Barceloni

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu priopćilo je da je u stalnom kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima u Madridu i Barceloni te prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka o državljanstvima stradalih u napadu u Barceloni. “Pratimo daljnja događanja i izvijestit ćemo o novim saznanjima”, poručuju iz MVEP-a.

Španjolski mediji prenose da je uhićen mladić Driss Oukabir, porijeklom sa sjevera Afrike koji je unajmio kombi u mjestu Santa Perpetua de la Mogoda. Prema policijskim izvorima, napadači su unajmili dva bijela kombija od kojih je jedan poslužio za napad a drugi za bijeg.

Ulice u središtu grada su zatvorene i prepune policije koja traga za počiniteljima, a gradom jure vozila hitne pomoći. Službe za izvanredna stanja pozvale su ljude da ne idu na Placu Catalunyu, jedan od glavnih gradskih trgova na aveniji Las Ramblas. Zatražile su i da se zatvore sve stanice podzemne željeznice oko tog dijela glavnog grada Katalonije prepunog trgovina, kafića i restorana.

Svjedoci napada govore kako se bijeli kombi pojavio niotkuda i rušio prolaznike, dok su drugi tražili bilo kakav zaklon.

“Jurio je rušeći sve što je mogao ispred sebe”, rekao je taksist Oscar Cano. “Ljudi su padali kao pokošeni.”

Ulica La Rambla jedna je od turistički najposjećenijih mjesta prepuna trgovina, restorana i kafića. Kombi je prošao između 300 do 500 metara, zaustavio se, a napadač je izašao i pobjegao u obližnju ulicu, navode svjedoci.

Napadi automobilima počeli su u srpnju 2016., a dosad je u njima diljem Europe poginulo više od 100 ljudi.