predident Gambia

“Borit ćemo se protiv tih štetočina koji se nazivaju homoseksualcima na isti način na koji smo se borili protiv komaraca malaričara, ako ne i još žešće”, izjavio je Yahya Jammeh, predsjednik Gambije u obraćanju javnosti na državnoj televiziji povodom 49. obljetnice nezavisnosti Gambije od Velike Britanije.

Zadnjih mjeseci tema o pravima tzv. LGTB populacije jedna je od glavnih tema Afrike. Nedavno je Nigerija zabranila istospolne zajednice, a Uganda je izglasala zakon po kojemu se homoseksualne aktivnosti kažnjavaju doživotnim zatvorom.

[quote]Nećemo prihvatiti nikakvo prijateljstvo, pomoć ili bilo koju drugu gestu koja je uvjetovana prihvaćanjem homoseksualnosti kao normalne pojave.[/quote]

SAD, Velika Britanija i još neke druge zapadne zemlje prijete tim siromašnim afričkim zemljama da će smanjiti novčanu pomoć vladama koje uvode zakone o kažnjavanju homoseksualaca.

Ali Jammeh je rekao kako će njegova zemlja braniti svoj ​​suverenitet i islamska uvjerenja, te da neće popustiti pritisku izvana.

“Nećemo prihvatiti nikakvo prijateljstvo, pomoć ili bilo koju drugu gestu koja je uvjetovana prihvaćanjem homoseksualnosti kao normalne pojave”, kaže Ali Jammeh.

“Ako se mene pita, homoseksualnost može stajati samo uz gubu, gonoreju, bakteriju i tuberkulozu”, dodao je.

Autor: F.Č.
Foto: UN Photo