ResizeImage

U Mariji Bistrici održava se 22. hodočašće vojske, policije i branitelja. U Zagorje su pristigli hodočasnici iz svih krajeva zemlje – njih 10-ak tisuća. Pridružili su im se i gosti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije, Slovačke i Mađarske.

Predsjednik HBK Želimir Puljić, na svetoj je misi podsjetio na one čija je uloga u Domovinskom ratu bila neizmjerna. ‘Biskupi, svečenici, redovnice i redovnici, umjetnici, pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici. Ma svatko je htio dati svoj osobni doprinos i obol miru i zaustavljanju rata. Upečatljivi krik toga našeg vapaja bila je ona pjesma, rođena u Zadru, ‘Stop the war in Croatia’, zaustavite rat u Hrvatskoj’, kazao je.

DSC_0660

Poručio je također kako je hrvatski narod za vrijeme rata držala sloga i zajedništvo, vjera i nada. ‘Nismo se predavali i nismo gubili nadu. Upravo duhovnoga drugog čitanja kako nam je Pavao danas poručio; Ne gubite nadu. Imajte povjerenja, u Božjim rukama je naš život i naša povijest. Tako i mi, nismo gubili nadu. Okupljali smo se i u Crkvama i skloništima. Vapili smo, molili, vjerovali i nadali se. Vjerovali smo mi u mir i pravdu. Vjerovali smo gospodinu koji obećava mir narodu svome’, poručio je Puljić.

Inače, u Mariju Bistricu hodočasti se već 320 godina. Svake godine okupi se do 500.000 vjernika na pedesetak stalnih hodočašća koja traju od Bijele nedjelje početkom travnja do Zahvalnice krajem listopada.

Izvor: IKA/HRT
Foto: Glas Koncila/Branitelji.hr