ministar financija zdravko marić smanjenje plaća javna uprava

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice na telefonskoj je sjednici za novog mandatara za sastavljanje Vlade izabralo Zdravka Marića.

HDZ je priopćio u petak poslijepodne da je predsjedništvo stranke održalo telefonsku sjednicu na kojoj je za novog mandatara za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u ime HDZ-a određen Zdravko Marić, dok je novim političkim tajnikom stranke imenovan Domagoj Maroević.

Miro Kovač ponovno je imenovan međunarodnim tajnikom HDZ-a.

U Ministarstvu financija Marić je bio od 2006. do 2011., najprije na mjestu pomoćnika ministra za makroekonomske analize i planiranje, a u posljednjem mandatu HDZ-ove Vlade na funkciji državnog tajnika (početkom 2008. s nepunu 31 godinu, postao je najmlađi državni tajnik), odnosno zamjenik tadašnjeg ministra financija Šukera.

S mjesta državnog tajnika u Ministarstvu financija, na kojem je bio sve do 2012., razriješen je nakon što je Vlada ukinula tu funkciju.

Njegovu stručnost cijenio je i Slavko Linić koji ga je htio zadržati na nekoj funkciji nakon promjene vlasti.

Prije toga radio je kao istraživač na Ekonomskom institutu, a najviše je surađivao s poznatim ekonomistom Željkom Lovrinčevićem s kojim je radio na velikom broju radova. Jedan od zanimljivijih iz 2005. rad je na temu regionalizacije Hrvatske “Kako optimalno regionalizirati Hrvatsku?”.

Diplomirao je 2000. godine na Ekonomskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, smjer Financije, a doktorirao 2008. na Ekonomskom fakultetu s disertacijom “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”.

Obrazovao se također u inozemstvu i to na prestižnom američkom sveučilištu Harvard, na kojem je 2007. godine pohađao obrazovni program Upravljanje javnim financijama (Executive Education Program „Public Financial Management”).

Kod Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, posljednjih je godina radio na poziciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala.

Zdravko Marić rođen je 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu.

Aktivno se služi engleskim i talijanskim jezikom.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Butković: HDZ ne bi predložio Marića da nije siguran u većinu

Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Oleg Butković potvrdio je u petak kako je ministar financija Zdravko Marić HDZ-ov prijedlog za novog predsjednika Vlade, dodajući da se HDZ ne bi upustio u taj potez da nije siguran da u Hrvatskome saboru ima većinu od 76 zastupnika.

“Predsjedništvo stranke donijelo je odluku da je Marić njihov izbor za mandatara”, rekao je Butković u razgovoru za Novu TV odgovarajući na pitanje zašto je izabran Marić s obzirom na to da on nije član HDZ-a i nema izborni legitimitet.

Dodao je da je Marić došao na dužnost ministra financija na prijedlog HDZ-a te da je on i u HDZ-ovim vladama bio i prije i obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu financija.

Riječ je o stručnjaku koji je u protekla četiri mjeseca pokazao da razumije probleme i da je spreman za suradnju pa su zaključili da je on najbolje rješenje.

Na pitanje dokle su stigli s pregovorima s obzirom na to da tvrde kako imaju 76 potrebnih ruku, Buktović je odgovorio kako ne bi donijeli takvu odluku da nisu uvjereni da ih imaju.

Najavio je da će se u srijedu ili u četvrtak glasovati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. To je, po njegovim riječima, prvi korak, a slijedi posao mandatara i, zajedno s predsjednicom Republike, sastavit će se nova Vlada.

Komentirajući izjave bivšega visokog dužnosnika HDZ-a Vladimira Šeksa da HDZ “blefira” kad je riječ o većini u Saboru, Butković je rekao kako on dugo nije u vrhu stranke i nema dovoljno informacija o tome što se u njoj događa.

Na opasku da Orešković neće lako otići s dužnosti premijera, Butković je rekao kako je to “njegov legitiman stav”, ali on više nema potporu stranke koja ga je predložila na tu dužnost.

“To se pokazalo kao bezuspješni eksperiment”, rekao je Butković, koji nije želio iznijeti svoje osobno mišljenje o Oreškoviću. “Mi smo donijeli odluke i njemu će biti izglasovano nepovjerenje”, zaključio je.

Čovjek je pokušao i odradili su se neki pozitivni pomaci, ali nije uspio u onome za što je imenovan – da uspješno vodi Vladu i započne proces reformi, ocijenio je.

“U tom smislu moramo priznati da smo zaključili da ovo nije rješenje i tražimo novog čovjeka”, rekao je Butković.

Dodao je da će Marić pripremiti svoj program i s potencijalnim partnerima aktivno se uključiti u pregovore.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah