Dnevnik.ba eksluzivno doznaje nove nazive ulica u Gradu Mostaru i to prema zajedničkom prijedlogu vladajuće većine – HDZ-a BiH i SDA.

U dokumentu se navode prijedlozi novih naziva ulica u Gradu Mostaru, a potpisuje ga predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić.

Ulica Mile Budaka, prema ovom prijedlogu, trebala bi posati Alekse Šantića, Vokića i Lorkovića u Tina Ujevića, Ulica viteza Rafaela Bobana mijenja se i glasi Ulica fra Ljudevita Laste, Ulica Jure Francetića mijenja se i glasi Humska ulica, Ulica tabornika Ive Zelenike mijenja se i glasi Ciglana, te Ulica župana Đure Spuževića mijenja se i glasi Ulica Ismeta Ice Voljević.

Ovaj prijedlog trebao bi biti izglasan i potvrđen na idućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara jer su se dvije najveće političke stranke dogovorile.

Porazna je to odluka mostarskog HDZ-a da ukloni sve ulice nazvane prema znamenitim pojedincima iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, ali ne i ulice nazvane prema masovnim ubojicom i komunističkim diktatorom Josipom Brozom Titom te ulice nazvane prema ostalim partizanskim zlikovcima.

Međunarodni diplomati dali naredbu

Međunarodni diplomati angažirani u Bosni i Hercegovini gradskim vlastima poslali su pismo da preimenuju pet ulica koje sada nose nazive po vojnim i političkim dužnosnicima iz doba Nezavisne Države Hrvatske. Iako ih ima pet, samo u dvije mostarske ulice postoje istaknute table s navedenim nazivima ulice, a to su ulice Mile Budaka i Jure Francetića. U Ulici Vokića i Lorkovića, tabla s nazivom ulice ne postoji, dok ulica Tabornika Ive Zelenike, koja se ranije zvala po njegovom bratu Anti Zeleniki i sad nosi istoimene ploce. Ulica Đure Spuževića, vrhovnog izvršitelja uprave NDH Župe Hum, također je bez ploča sa svojim imenom, te se tako u toj ulici mogu vidjeti stare ploče s nazivom Ulica Predraga Skrbića.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.ba