veljko marić sloboda zatvor

Kako je sud u Hagu odbacio hrvatsku tužbu za genocid, između ostaloga i iz razloga što se nije mogla dokazati odgovornost Srbije za zločine prije 27. travnja 1992. od kada je Srbija, prema vlastitoj pisanoj izjavi u protutužbi počela postojati, tu se krije neoprostiva pogreška hrvatskog pravnog tima, smatraju u Hrvatskoj čistoj stranci prava (HČSP) čiji se predsjednik Josip Miljak povodom presude u Haagu obratio putem priopćenja za javnost. U HČSP-u smatraju da su “taj pravni tim očito birali Ivo Josipović i Orsat Miljenić s namjerom da se ta tužba izgubi.”

“Taj ‘pravni’ tim nije uspio dokazati nešto što im se pred očima događa. Srbija je samu sebe demantirala, i zapetljala se u vlastitim poznatim srpskim lažima, jer je u rujnu 2011. godine itekako potvrdila svoju nadležnost za razdoblje i prije 27. travnja 1992.”

“Srbija je Veljka Marića osudila na 12 godina robije, za nešto što se događalo u operaciji Otkos u listopadu 1991. Kako je Srbija mogla osuditi Veljka Marića i po kojemu zakonu, ako tada nije ni postojala? Po čemu je onda nadležna za te događaje, a da ne spominjemo da je to hrvatski državni prostor”, smatraju u HČSP-u.

“Dakle, za Srbiju je cijeli hrvatski teritorij u listopadu 1991., teritorij Jugoslavije, i ona se tu sama deklarirala kao direktna slijednica te države. Sada kada joj to ne odgovara, Srbija tvrdi da postoji tek od 27. travnja 1992. Iz svega proizlazi da je Srbija jedna neozbiljna država, a naš tzv. pravni tim se pokazao karikaturalnim i nedoraslim.”

“Kako je Srbija konačno priznala da nije nadležna za događaje prije 27. travnja 1992., zahtijevamo da se iz zatvora odmah pusti naš heroj Veljko Marić. Apeliram ovdje na predsjednicu države Kolindu Grabar Kitarović, neka žurno poduzme sve potrebne korake u svrhu puštanja Marića iz srpskog kazamata”, zaključuje se u HČSP-ovom priopćenju.