hčsp hdz dubrovnik izbori andro vlahušić mate franković

Na jučerašnjim prijevremenim izborima za gradonačelnika Dubrovnika izabran je kandidat Kukuriku koalicije Andro Vlahušić. Pobjedu je Vlahušić odnio “za dlaku” s osvojenih 50,1 posto te samo s 472 glasa više od HDZ-ovog kandidata Mate Frankovića.

Zbog takve male razlike u gubitničkom HDZ-ovom stožeru sada zasigurno traže razlog gubitka s takvom malom razlikom. Zasigurno postoji način na koji se moglo doći do tih 400-njak glasova te pobijediti kandidata Kukuriku koalicije.

Zanimljivo, iz Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) tvrde da je razlog gubitka u tome što HČSP nije bio dio HDZ-ove koalicije. U HČSP-u tvrde da je njihova pomoć HDZ-ovoj koaliciji u Dubrovniku bila ponuđena, no kažu da su s tom ponudom naišli na zatvorena vrata.

“Hrvatska čista stranka prava grada Dubrovnika je htjela dati svoj doprinos u pobjedi domoljubne koalicije u gradu Dubrovniku, te naš predsjednik Županijskoga vijeća Dubrovačko neretvanske županije pukovnik Pero Grkeš ponudio je pomoć i sudjelovanje HČSP-a na toj listi, ali nakon razgovora s vodstvom HDZ-a, više mu se nitko nije javio”, piše u HČSP-ovom priopćenju.

“Kada se pogleda rezultat izbora i pribroje glasovi s prošlih lokalnih izbora od 1,94% koje je HČSP samostalno dobio na tom području, onda je jasno da bi s glasovima HČSP-a Andro Vlahušić bio pobijeđen”, tvrde u HČSP-u.

“Ovo još jednom pokazuje da se bez široke koalicije crveni ne mogu pobijediti. HČSP je tu spreman sudjelovati, ali bianco podršku neće nikomu davati”, zaključuju HČSP-ovci.

Realno gladajući, ove tvrdnje iz HČSP-a piju vodu jer je upravo HČSP bio jedan od ključnih faktora pobjede HDZ-ove koalicije svim izborima u posljednje dvije godine: na europskim izborima gdje je HDZ pobijedio za samo 200-njak glasova, na lokalnim izborima u Vukovaru, te na predsjedničkim izborima gdje je Kolinda Grabar-Kitarović, uz podršku i HČSP-a, tijesno pobijedila Ivu Josipovića.

Na svim održanim izborima u Hrvatskoj u posljednje dvije godine jasno se pokazalo da je ključ uspjeha domoljubne HDZ-ove koalicije zajedništvo što većeg broja stranaka nacionalnog predznaka, bez i jedne iznimke. Stoga, pobjeda te iste koalicije na parlamentarnim izborima mogla bi zaista ovisiti o malom broju glasova, što znači da će HDZ oko sebe morati okupiti što veći broj stranaka “od centra na desno”, što očito uključuje i HČSP.

Hoće li HDZ “dubrovačko upozorenje” shvatiti ozbiljno ili ne – vidjet ćemo.

Autor: Sloboda.hr
Foto: Hina