vlado košić hbk biskupska konferencija

Komisija Iustitia et pax oglasila se priopćenjem u kojem poziva vjernike da se informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma o preferencijalnom glasovanju.

“Biskupi nemaju ništa protiv referenduma ukoliko on doprinosi plodonosnijoj i većoj demokratičnosti, te uz to promiče i služi općem dobru društva. Pogotovo ako se njime ne krše pozitivni državni zakoni i propisi RH, te pri tome ne narušavaju kršćanske vrijednosti koje su važna sastavnica hrvatske kulture. U tom vidu daje se mogućnost građanskoj inicijativi “U ime obitelji” skupljati potpise ispred crkve”, stoji u službenom priopćenju.

Biskupska konferencija također Odbacuje mogućnost moratorija na referendume u Republici Hrvatskoj. To obi, naime, značilo suspenziju demokratskog političkog uređenja, a to je protivno Ustavu Republike Hrvatske, ističe Iustitia et pax.

Komisija se osvrnula i na položaj hrvatske manjine u Vojvodini. Smatra nedopustivim da predsjednik Srbije Bunjevce proglašava autohtonim narodom, da tvrdi kako nisu ni Hrvati ni Srbi pa im poklanja udžbenike na ćirilici. Očekuje da se hrvatske vlasti zauzmu da Hrvati u Srbiji imaju sva ljudska i manjinska prava kao Srbi u Republici Hrvatskoj.