hashim thaci

Potpredsjednik kosovske vlade i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci u službenom je posjetu Hrvatskoj. Sastat će se ujutro s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Josipom Lekom i s kolegicom Vesnom Pusić.

Thacija će popodne primiti premijer Zoran Milanović, a s predstavnicima Udruge Albanaca, branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu sastat će se predvečer.

Albanija i Kosovo će se ujediniti?

Thaci je u posjetu dan nakon što je albanski premijer Edi Rama izjavio da će se Albanija i Kosovo ujediniti, u EU ili izvan nje. “To je neizbježno i neupitno. Pitanje je kako će se to dogoditi. Hoće li se to dogoditi u kontekstu EU-a kao prirodni proces koji će svi prihvatiti, ili kao reakcija na sljepoću ili lijenost EU-a”, rekao je u intervjuu za kosovsku televizijsku postaju Klan Kosova.

Beograd je tu izjavu odmah osudio. Marko Đurić, savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, rekao je da bi Rama trebao prestati huškati na rat. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je na Twitteru da se Albanija i Kosovo nikada neće ujediniti. “Pozivam albanske čelnike da prestanu poticati nestabilnost u regiji”, poručio je.