zlatko hasanbegović

Ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović rekao je u četvrtak da nikada nije bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima te “političkom manipulacijom” nazvao “selektivno korištenje periferne izjave izvađene iz konteksta” prije više od dvadeset godina iz njegovog mladenačkog i studentskog razdoblja.

“Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bio to ustaški ili komunistički, dapače isticao sam da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza i da predstavljaju moralno oskvrnuće, ta sjena još uvijek stoji nad hrvatskim narodom. Pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama antifašizma, antikomunizma i koja je predana demokratskim vrijednostima. To je moje ljudsko, građansko, političko, moralno stajalište. Koristiti periferne izjave iz mog studentskog razdoblja je politička manipulacija. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se, moji su radovi prošli verifikaciju i ne mogu se ni na koji način dovesti u vezu s bilo kojim zločinačkim režimom. Mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne selektivnom manipulacijom činjenica iz prošlosti. Savjest mi je čista. Sve ostale detalje spreman sam svima objašnjavati u svako doba dana, u mirnom ozračju, u mirnoj raspravi, a ne u ozračju linča koji u mom slučaju poprima elemente ludila”, rekao je ministar Hasanbegović.

Hasanbegović nakon konferencije za novinare nije želio odgovarati na novinarska pitanja.

Nakon održane konferencije novinari su krenuli za ministrom, te im je otkrio  da u impresumu časopisa ‘Nezavisna Država Hrvatska’ nije završio svojom voljom, a osvrnuo se i na sporan članak koji mediji spominju “Mi ne zaboravljamo…”

“Pročitajte ga do kraja pa pokušajte pronaći bilo kakvu moju suradnju”, rekao je.

Na pitanje je li opisao “da su ustaše heroji i šehidi”, poručio je da to nije autorski tekst.

“Novosti” su objavile fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Ministar Hasanbegović tu je objavu nazvao insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati.

Što su izjavili drugi ministri?

Prije sjednice Hasanbegović je s primjerkom beogradskog političkog magazina Nin pod rukom prošao pored novinara bez izjave.

Pojedini ministri uoči sjednice Vlade tek su kratko novinarima komentirali ovaj najnoviji slučaj.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je novinarima kako vjeruje da je Hasanbegović antifašist i antinacist. Borimo se svi za istu ideju, svi smo mi antifašisti, anitkomunisti, sve što treba, rekao je Kušćević.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić ustvrdio je kako je o slučaju Hasanbegovića nešto vidio iz medija, ali se s time nije upoznao. Dodao je da će o tome danas razgovarati u Mostu.

Ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić kaže da ne zna o čemu se radi jer je po cijele dane na poslu.

Hasanbegovićeva fotografija kako pozira s kapom koja nalikuje ustaškoj, a koju je objavio tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća, razlog je stanke koju je na početku saborskog zasjedanja zatražilo desetak saborskih klubova.

Izvor: Sloboda.hr/HRT