zlatko hasanbegović hrt otvoreno

Tema sinoćne HRT-ove emisije “Otvoreno” bile su Tito, podjele u Hrvatskoj i tzv. antifašistička borba.

Povjesničar s Instituta Ivo Pilar dr. sc. Zlatko Hasanbegović raskrinkao je mit o Titu i NOB-u kao tzv. “osloboditeljima”, ali i HRT koji je povodom obljetnice pobjede antifašizma javni prostor dao Ivanu Fumiću, potpredsjedniku Saveza antifašističkih boraca, a koji iza sebe ima zastrašujuću komunističku povijest.

“Na HRT-u danas od ranih jutarnjih sati do prvih deset minuta središnjeg Dnevnika lekcije o naravi i završetku Drugog svjetskog rata drži osoba koja je bila sastavni dio jugoslavenskoga represivnoga aparata, visoki oficir Jugoslavenske narodne armije, sudac vojnih sudova koji je u montiranim procesima je sudio osobama zbog djela ‘protiv naroda i države’, te koji je osobno sudjelovao u osobnim zlostavljanjima zatvorenika. Ovakva vrsta rasprava danas je nezamisliva u svim baltičkim zemljama, Poljskoj, Mađarskoj, ali u Hrvatskoj je zamisliva. Odgovor je u tome što zbog specifičnih razloga u hrvatskom javnom životu dominira stanovita elita koja ima sentimentalni odnos prema prošlosti i svoja osobna iskustva, familijarne razloge i slične nameće kao nešto što bi trebalo biti javni poltiički diskurs”, rekao je Hasanbegović.

“Vidjeli smo da se premijer Milanović danas poziva na svoga djeda, i predsjednica, ali u ovoj zemlji živi većina ljudi koji se ne mogu pozvati na svoje pretke, jesu li oni građani drugoga reda?”, zapitao se Hasanbegović.

SDP-ov Daniel Mondekar ustvrdio je kako povijesne teme previše dominiraju u hrvatskom društvu. Hasanbegović mu je odgovorio:

“Jedan od glavnih rodonačelnika pseudohistoriografske polemike u javnom životu je predsjednik Vlade Milanović i predlažem da mu na prvom partijskom sastanku sugerirate da okonča ovu besmislenu jalovu raspravu”, poručio je Hasanbegović.

Povjesničar Ivo Lučić je pak upozorio kako je oko datuma 8. svibnja u Zagrebu sporan pojam “oslobođenje”.

”Ulazak Rankovića ne vidim kao oslobođenje. Imali smo diktaturu, a ne oslobođenje, imali smo Jugoslaviju i rat iz 1991. godine”, rekao je Lučić.

U raspravu se potom uključila unuka Josipa Broza Tita Saša Broz, komentirajući micanje biste s Pantovčaka.

”Predsjednik Tuđman me jednom prigodom na Pantovčaku uzeo za ruku i rekao: dok god sam ja živ ovu bistu nitko nikad maknuti neće.” Dodala je kako nju povijest uopće ne zanima, vjerojatno zato što i sama zna što je njen djed-krvrolok radio.

Na to je Lučić uzvratio Saši Broz.

”Kad se govori o Tuđmanu, bilo bi dobro uzeti cijeli njegov opus, ne samo fragmente. Što se tiče ugleda Tita, osim što je bio jedan od velikih antifašističkih vođa, već iza rata je od američkih diplomata njegova vlast okarkaterizirana kao dikatorska i totalitaristička. Nakon toga Jugoslavija je imala veliko strateško značenje i na Istoku i na Zapadu. Na Zapadu, jer je bila ozbiljna pukotina u sovjetskom monolitu, a na Istoku jer im je tamo bio prodor prema Zapadu. Mislite li da je samo zbog Tita Jugoslavija prosperirala? Kako bi bilo da ja uzmem milijune kredita, da sam balahao nekoliko godina i ostavio to ženi i djeci?”, zaključio je Lučić.

Hasanbegović je na tu ljevičarsku mantru o odnosu Tuđmana prema Titu i antifašizmu odgovorio kako je Tuđman bitan samo kao obnovitelj hrvatske države, a sve ostalo je irelevantno. “Zar bismo Tuđmanovo shvaćanje antifašizma trebali uzimati kao dogmu?”, upitao se Hasanbegović.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

Autor: Sloboda.hr/HRT/Direktno